News

Țara din lume unde șahul a fost interzis prin lege. „Sportul minții” este considerat de autorități „joc de noroc”

Autoritățile dintr-o țară din lume au interzis șahul. Sportul minții este considerat joc de noroc, iar acest teritoriu conservator nu acceptă
11.05.2025 | 23:11
Tara din lume unde sahul a fost interzis prin lege Sportul mintii este considerat de autoritati joc de noroc
În această țară șahul a fost interzis prin lege de actuala guvernare, fiind considerat joc de noroc / sursa: colaj Fanatik, Freepik
ADVERTISEMENT

Țara din lume unde șahul a fost interzis prin lege este Afganistanul. Autoritățile talibane consideră că sportul minții, așa cum îl numesc mulți, este o formă de pariu, iar în această țară astfel de activități imorale nu sunt permise.

Țara din lume unde șahul a fost interzis prin lege

Localnicii au reacționat negativ, fiind de părere că această decizie nu are niciun fel de justificare religioasă. Această nouă interdicție vine în contextul în care talibanii le-au lăsat oamenilor foarte puține libertăți de care să se bucure, mai ales tinerilor.

ADVERTISEMENT

Astfel, guvernul auto proclamat taliban a adăugat șahul pe lista activităților interzise prin lege, potrivit unui oficial pentru AFP. Până la noi ordine, sportul minții este considerat o formă de joc de noroc, activitate care contravine regulilor privind moralitatea.

Atal Mashwani, purtătorul de cuvânt al Direcției pentru sport, „este considerat un mijloc de a paria bani”, lucru total interzis de legea pentru propagarea virtuţii şi prevenirea viciului (PVPV) adoptată în Afganistan în 2024.

ADVERTISEMENT

„Șahul va fi suspendat în Afganistan până când aceste probleme vor fi rezolvate”, a mai afirmat oficialul, invocând „problemele religioase”. De menționat este faptul că nu a fost prevăzută o sancțiune pentru cei care nu se supun acestei legi.

„Sportul minții” este considerat „joc de noroc”

Localnicii din Kabul se vor conforma, însă nu cred în argumentele invocate de talibani.

„Multe ţări musulmane au jucători de talie mondială care participă la meciuri internaţionale. Mulţi obişnuiau să vină aici în fiecare zi, fără să parieze niciun ban. Oamenii care sunt pasionaţi de şah sunt probabil trişti”, a declarat, pentru aceeași sursă, Azizullah Gulzada, proprietarul unei cafenele din capitala țării.

ADVERTISEMENT

Talibanii, reinstaurați la putere în 2021, au impus treptat reguli dure privind sportul și alte activități. În 2024, de exemplu, artele marțiale mixte au fost interzise, fiind considerate prea „violente” și „problematice din punctul de vedere al legii Sharia”. În același timp, criketul este în continuare permis, însă poate fi jucat doar de către bărbați.

ADVERTISEMENT

Femeile au fost, de departe, cele mai restricționate. Acestea nu au voie să se plimbe prin parcuri, să meargă la sala de sport, saloane de înfrumusețare sau la școală. În acest context, ONU a denunțat „apartheidul de gen”, însă nu au fost luate măsuri pentru femeilor din Afganistan.