Populația din Slovacia a început să-și facă provizii de lapte (lapte UHT cu termen mare de valabilitate), brânzeturi și carne de vită în special, existând temerea că prețul acestor alimente va exploda în condițiile în care țara se confruntă cu mai multe focare de febră aftoasă. Mii de animale au fost sacrificate pentru oprirea virusului.
Prețurile produselor lactate și a cărnii de vită în Slovacia a început să crească după ce, în ultimele săptămâni, țara se confruntă cu mai multe focare de febră aftoasă, și mii de animale au fost sacrificate pentru a stopa răspândirea virusului. Oamenii au început să își facă provizii de alimente, ceea ce a dus la creșterea accentuată a prețurilor acestor produse.
Răspândirea virusului febrei aftoase a produs deja panică în Europa. Marea Britanie a anunțat încă de luna trecută interzicerea importurilor de lapte și carne de vită din Slovacia. Recent, și Austria a anunțat stoparea importurilor de lactate din Austria și Ungaria, o altă țară care este și ea puternic afectată. Budapesta încearcă să mențină calmul în rândul populației.
Oficialii din Slovacia au precizat că aprovizionarea cu lapte proaspăt a populației depinde de evoluția răspândirii virusului. Jana Holéciová, purtătoarea de cuvânt a Camerei Slovace de Agricultură și Industrie Alimentară a anunțat zilele trecute că virusul a fost depistat la stația de procesare a laptelui Baka, ceea ce a condus la pierderea a unei treimi din cantitatea totală de lapte.
Observatorii sunt de părere că panica populației se poate intensifica în zilele următoare, după ce epidemia s-a răspândit și la o fermă de lângă Plavecký Štvrtok (Detrekőcútértok) din Erdőhát. Această fermă este cea mai mare crescătorie de vite afectată până în prezent, și unul dintre cei mai mari producători de lapte din Slovacia.
Săptămâna trecută Ungaria a desfășurat soldați și a lansat noi măsuri de dezinfecție pentru a ajuta la limitarea unui focar de febră aftoasă într-o zonă din nord-vest, la granița cu Slovacia și Austria, a declarat miercuri ministrul agriculturii. La începutul lunii trecute, Ungaria a raportat primul caz din ultimii 50 de ani al acestei boli, care duce adesea la restricții comerciale, la o fermă de bovine.
De atunci, Slovacia vecină a detectat focare în cinci locații, după ce a raportat primele cazuri în martie. De asemenea, Slovacia a intensificat măsurile pentru a limita răspândirea bolii. Ministrul ungar al agriculturii, Istvan Nagy, a declarat că febra aftoasă a fost depistată în alte două ferme din județul Gyor-Moson-Sopron până miercuri dimineață, afectând în total 3 500 de bovine.
„Facem toate eforturile pentru a preveni orice focare suplimentare”, a declarat Nagy într-o înregistrare video pe Facebook.
Conform recensământului animalelor din decembrie, efectivele de bovine ale Ungariei se ridicau la 861 000 de capete, cu puține modificări față de nivelurile de acum un an. Conform statisticilor oficiale, această cifră reprezintă 1,2% din totalul stocurilor de bovine din Uniunea Europeană.
Datele de pe site-ul web al Oficiului Național pentru Siguranța Lanțului Alimentar din Ungaria arată că febra aftoasă a afectat un total de patru ferme din Ungaria, toate situate în nord-vestul țării, în timp ce controalele efectuate la peste 600 de alte ferme au avut rezultate negative.
Nagy a declarat că autoritățile ungare au lansat măsuri suplimentare, inclusiv puncte de dezinfecție la punctele de trecere a frontierei și la ieșirile de pe autostrăzile din nord-vest, pentru a preveni răspândirea bolii în afara județului afectat.
Febra aftoasă nu prezintă niciun pericol pentru oameni, dar provoacă febră și bășici în gură la rumegătoare cu copite bifurcate, cum ar fi bovinele, porcinele, ovinele și caprinele.