News

Țara din UE care ar putea impune vaccinarea obligatorie a întregii populații. Explicația autorităților

Una dintre țările din UE ia în calcul impunerea vaccinării obligatorii a întregii populații. Iată care este explicația autorităților din zonă despre această măsură.
03.09.2021 | 12:42
Tara din UE care ar putea impune vaccinarea obligatorie a intregii populatii Explicatia autoritatilor
ADVERTISEMENT

În Italia autoritățile iau în calcul ca întreaga populație să fie vaccinată în mod obligatoriu. Premierul Mario Draghi susține această măsură pentru a se atinge procentul de imunizare de 80%, până la finalul lunii septembrie.

În prezent, în peninsulă populația generală este vaccinată complet într-un procent de 63%, iar 70% dintre italieni au administrată o singură doză de ser anti-Covid.

ADVERTISEMENT

Roberto Speranza, ministrul sănătății: ”Obligativitatea există, deja, unei categorii din societatea noastră”

În Italia vaccinarea este, deja, obligatorie pentru personalul medical și cel din educație. Dar oficialii Guvernului italian fac presiuni de ceva timp ca până la finalul acestei luni să existe un procent de imunizare de 80%.

”Obligativitatea din țara noastră există, deja, pentru personalul medical, așa că, în realitate, aceasta se aplică deja unei categorii din societatea noastră”, a declarat ministrul sănătății italian, Roberto Speranza, într-o conferință de presă de la Roma.

ADVERTISEMENT

De altfel, Mario Draghi este încrezător că țara se va imuniza într-un procent de 80% până la finalul lui septembrie. Drep urmare, îi încurajează pe cetățeni să se lase injectați cu serurile împotriva coronavirusului, pentru că astfel i-ar proteja pe cei din jur și mai ales pe sine.

„Vreau să reiterez îndemnul meu de a vă vaccina. Este un act de grijă față de sine, de solidaritate față de ceilalți, de protecție a familiei dumneavoastră”, a spus și premierul italian în cadrul aceleiași conferințe.

ADVERTISEMENT

De asemenea, Roberto Speranza a precizat că el și premierul Mario Draghi au tot purtat discuții pe această temă de vaccinarea obligatorie a tuturor italienilor, însă vor lua o decizie în acest sens în urma unei ședințe generale a Executivului.

În Italia nu ai voie în restaurante sau mall-uri fără pașaportul Covid

Autoritățile italiene au înăsprit regulile anti-Covid de la 1 august. Nu mai permit accesul în restaurante, mall-uri, săli de spectacole, săli de sport, parcuri, mijloace de transport și alte locuri publice fără certificatul Covid sau pașaportul Covid.

ADVERTISEMENT

Prin acest document se atestă vaccinarea anti-Covid, trecerea prin boală sau testarea negativă. Cei care nu dețin acest act, nu vor putea intra în locurile menționate.

Pașaportul Covid obligatoriu și în locurile publice România?

Se ia în calcul, în următoarea perioadă ca și la noi în țară, accesul în locurile publice, inclusiv în restaurante sau mall-uri să se facă pe baza pașaportului Covid,  dar doar în weekend, a declarat Florin Cîțu.

„Ne gândim şi la această soluţie. Eu nu sunt adeptul discriminărilor, dar acel paşaport include mai multe variante: persoane vaccinate, persoane testate, persoane care au trecut prin boală. Nu sunt adeptul variantei vaccinaţi/nevaccinaţi care să meargă separat la mall. Am avut mall-urile deschise anul trecut când nu aveam vaccin şi ele erau deschise. Ar fi hilar şi ridicol să le închidem acum când avem această soluţie, vaccinul. Nu văd această soluţie niciodată”, a afirmat Florin Cîţu.

În ceea ce privește personalul medical nevaccinat, Cîțu a spus:

„Cred că nu doar personalul medical, dar şi personalul din învăţământ şi personalul din MAI, MApN, angajaţii care lucrează pentru Guvern ar trebui ca toţi să fie vaccinaţi sau să fie testaţi. Este varianta pe care eu o voi propune, voi vedea în funcţie de discuţiile cu specialiştii care o să fie varianta aprobată, vom discuta şi în coaliţie. Dar eu cred că acolo unde intrăm în contact cu cetăţenii, trebuie să fim responsabili”, a declarat premierul.

ADVERTISEMENT
Tags: