Suedia îndeamnă cetățenii să se pregătească pentru război. Au fost trimise aproximativ cinci milioane de broșuri care conțin informații de supraviețuirea în cazul unui atac armat.
Suedia trimite locuitorilor broșuri cu instrucțiuni în caz de război. Încurajează populația să se pregătească pentru un eventual atac armat. Acest lucru vine în contextul în care Suedia și Finlanda au aderat la NATO, iar Rusia a invadat Ucraina, potrivit dailymail.co.uk.
În același timp, Finlanda a lansat un site care conține sfaturi similare privind pregătirea de război. Ambele țări au renunțat la înrolarea obligatorie în armată.
De la începutul conflictului dintre Rusia și Ucraina, oficialii de la Stockholm i-a îndemnat, în mod repetat, pe suedezi să se pregătească mental și logistic pentru un atac armat. În acest sens, s-a invocat situația gravă de securitate din vecinătatea sa, potrivit sursei citate.
Broșura trimisă locuitorilor se intitulează „Dacă vine criza sau războiul”. Aceasta a fost distribuită de Agenția Suedeză pentru Situații de Urgență Civilă (MSB) și conține informații despre cum trebuie să ne pregătim pentru diferite situații, precum războiul, dezastrele naturale, atacurile cibernetice și atacurile teroriste.
„O lume nesigură necesită pregătire. Amenințarea militară la adresa Suediei a crescut și trebuie să ne pregătim pentru ce e mai rău – un atac armat”, se arată în introducere, scrie Daily Mail.
Mai mult, în acea cărticică se regăsesc și informații mult mai alarmante. „Dacă vine criza sau războiul” vorbește și despre eventualitaeta unui atac cu arme nucleare.
„Situația de securitate globală crește riscurile ca armele nucleare să poată fi folosite. În cazul unui atac cu arme nucleare, biologice sau chimice , adăpostiți-vă în același mod ca și în cazul unui atac aerian”, îi îndrumă cititorii în broșura, conform sursei.
Broșura este o versiune actualizată a pliantului pe care Suedia l-a trimis de cinci ori de la al Doilea Război Mondial. Are 32 de pagini și conține ilustrații pentru a descrie diferite amenințări la care ar putea fi țara supusă.
Are sfaturi despre cum ar trebui păstrate alimentele neperisabile și despre stocarea apei. Mai mult, este disponibilă atât în suedeză, cât și în engleză, arabă, ucraineană, poloneză, somaleză, farsi sau finlandeză.