Autoritățile portugheze vor să construiască 33.000 de locuințe pentru familiile fără posibilități financiare. Ministrul Infrastructurii a declarat că 10.000 dintre acestea vor fi cu finanțare nerambursabilă, iar restul de 23.000 vor beneficia de granturi publice echivalente cu 60% din costul fiecărei locuințe.
Guvernul portuchez a lansat un nou pachet de cheltuieli în valoare de două miliarde de euro. Ministrul Infrastructurii, Miguel Pinto Luz, susține că noul pachet, care va fi finanțat în întregime de la bugetul de stat, va adăuga celor peste două miliarde de euro care sunt utilizate deja pentru a construi 26.000 de locuințe până în 2026, potrivit Reuters.
„Până în 2030 vor fi aproximativ 59.000 de locuinţe. Este cea mai mare investiţie publică în locuinţe din ultimele decenii pentru a garanta o locuinţă decentă celor care au cea mai mare nevoie de ea”, a spus Miguel Pinto Luz.
Premierul Luis Montenegro dorește ca Guvernul său minoritar de centru-dreapta să rezolve criza spațiilor de locuit, alături de iniţiativele private şi cele de tip cooperativ, adăugând că noul pachet „nu va pune în pericol echilibrul bugetar”.
Criza locuințelor din Portugalia s-a agravat în momentul în care străinii bogați au fost atrași de obținerea dreptului de rezidență odată cu investiția într-o proprietate, dar și de scutirea taxelor pe care guvernul portughez o aplica acestora, conform sursei citate.
Creșterea turismului a dus la o explozie a închirierilor de locuințe pe termen scurt. Cea mai mare problemă este în orașele mai mari, inclusiv în Lisabona, unde chiriile au crescut cu 94% din anul 2015, iar prețurile locuințelor au crescut cu 186%.
„Există cupluri divorțate care nu se pot muta pentru că nu își permit, ceea ce cred că este brutal. Oamenii în vârstă aleg între plata chiriei sau medicamente, așa că își scurtează viața pentru a avea un acoperiș”, a declarat activistul portughez, Diogo Faro, potrivit BBC.
Portugalia nu este singura țară europeană care se confruntă cu o criză a locuințelor. În Grecia, autoritățile au anunțat vor scuti proprietarii de taxe timp de trei ani dacă își modifică contractele de închiriere pe termen scurt, într-un contract pe termen lung.
Mai mult, se dorește stoparea închirierii locuințelor pe termen scurt în scop turistic. Și în alte destinații din Europa, cum ar fi Insulele Canare din Spania, Berlin și Florența, se dorește introducerea unor restricții cu privire la astfel de contracte de închiriere pe termen scurt.