News

Țara din UE în care a fost interzis consumul de alcool. A crescut vârsta legală până la care nu ai voie să cumperi

În ce țară din Uniunea Europeană s-a interzis consumul de alcool. A crescut vârsta până la care nu se permite achiziționarea lui.
01.04.2024 | 07:32
Tara din UE in care a fost interzis consumul de alcool A crescut varsta legala pana la care nu ai voie sa cumperi
Despre ce țară este vorba. Sursa foto: doc.ro
ADVERTISEMENT

O țară din Uniunea Europeană a crescut de curând vârsta până la care o persoană nu poate cumpăra alcool. Este a doua din UE care procedează astfel, după ce autoritățile din Lituania au implementat măsura în 2018.

Ce țară din UE nu mai permite consumul de alcool tinerilor sub 20 de ani

Vârsta până la care un individ nu are voie să consume alcool se va majora de la 18 la 20 de ani în Letonia. Este un amendament care a fost propus de parlamentarii din această țară pentru legea locală care definește standardele de vânzare a băuturilor alcoolice.

ADVERTISEMENT

Amendamentul a fost aprobat, momentan, de Comisia pentru probleme sociale și de ocupare a forței de muncă a parlamentului leton. Când va intra în vigoare, va clasa Letonia drept a doua țară din UE, după Lituania, care nu mai permite alcoolul tinerilor sub 20 de ani, potrivit Baltic News Network.

În cea mai mare parte a Europei, inclusiv în România, vârsta legală pentru consumul de alcool este de la 18 ani în sus. În Letonia, experții medicali au explicat, în cadrul comisiei menționate, că mintea este într-o continuă dezvoltare până la 25 de ani, așadar tinerii au nevoie de o monitorizare atentă a creierului.

ADVERTISEMENT

Inguna Circene, deputat leton, a subliniat în cadrul parlamentului din țara sa faptul că amendamentul era necesar, mai exact,  ”un minimum minimorum”, ca o siguranță a faptului că societatea nu va bea până la moarte.

”Nu interzicem vânzarea de alcool, încercăm puțin să îmbunătățim și să limităm. Aceasta este ipocrizie din partea celor cărora le pasă de economie sau de comerț”, a spus politicianul.

ADVERTISEMENT

De cealaltă parte, au apărut anumite semne de întrebare referitoare la limitarea oportunităților de angajare a persoanelor sub 20 de ani, în unități care presupun și vânzarea alcoolului sau de catering. Totuși, au fost votate prevederi care să nu defavorizeze această situație.

Ce modificări vor să mai facă letonii asupra consumului de alcool

După vacanța de Paști, Comisia pentru probleme sociale și de ocupare a forței de muncă a parlamentului leton va reveni asupra legii pentru a discuta și despre interzicerea vânzării de alcool în magazine, după ora 15:00, către oricine, în zilele de duminică sau de sărbători legale.

ADVERTISEMENT

Dincolo de ceea ce se întâmplă în Letonia, specialiștii atrag atenția că alcoolul dăunează grav sănătății, mai ales dacă este consumat în exces. Poate provoca boli destul de grave precum hepatita C, cancer sau ciroză. Așadar, fiți moderați sau evitați-l sub orice formă!

ADVERTISEMENT