România primește o lovitură financiară uriașă, după ce o țară importantă cu mulți conaționali a interzis importurile de carne de porc autohtonă. Motivul este pesta porcină.
Țării noastre i s-au impus, în ultimii ani, restricții de export către țările europene din cauza pestei porcine. Cu toate acestea, de la 1 ianuarie 2024, România a început să exporte carne de porc în țările Uniunii Europene. Aceste exporturi sunt asigurate de toți operatorii economici acreditați pentru această activitate.
În ciuda măsurii de la început de an, în prezent, o forță economică a continentului, Marea Britanie, dă o lovitură României și decide să interzică importul cărnii de porc românești.
Autoritățile de la Londra au interzis importurile de carne și produse din carne de porc din România din cauza pestei porcine. Această măsură radicală este echivalentul unei pierderi economice de aproximativ 100 de milioane de euro anual.
”Aici, în Anglia, sunt peste 5.000 de magazine care vând produse românești. Nu mai riscăm să aducem din România. E un risc, pentru că, la un moment dat, un TIR întreg a fost confiscat, iar marfa a fost pusă la gunoi”, afirmă Dumitru Ferchiu, importator de produse românești în Regatul Unit, conform Știrile ProTV.
Carnea care ar fi trebuit să ajungă în insulă nu va sta însă pe rafturile din România. Motivul: producătorii aleg să caute piețe externe, care sunt mult mai profitabile.
Din păcate pentru producătorii locali, în prezent, piața autohtonă este deja saturată. Cât privește magazinele românești din Marea Britanie, carnea de porc este importată acum din Germania sau Spania.
Specialiștii spun că producătorii de carne preferă exportul, pentru că pe piața românească există suficiente mezeluri și produse din carne preparată. Vestea bună e că nu se pune problema ca piața românească să fie văduvită de aceste cantități.
Datele INS arată că totalul cărnii de porc disponibile în magazine a crescut de la 26.000 de tone în octombrie 2023 la peste 30.000 de tone în aceeași lună din 2024. În ciuda acestui aspect pozitiv, prețurile rămân piperate. Astfel, pulpa de porc costă în medie 28 de lei pe kilogram, iar cotletul aproape 30 de lei.