Life

Țara europeană care ar dori să-și schimbe numele din nou. A generat un scandal internațional

O țară europeană care intenționează să-și schimbe din nou numele a provocat un adevărat scandal la nivel mondial.
10.07.2024 | 09:47
Tara europeana care ar dori sasi schimbe numele din nou A generat un scandal international
Țara europeană care ar dori să-și schimbe numele din nou. Foto: canva.com
ADVERTISEMENT

O țară europeană a hotărât să-și schimbe din nou numele, ceea ce a provocat o mare agitație și a pus pe jar un stat vecin.

Țara europeană care ar dori să-și schimbe numele din nou. A generat un scandal internațional

Țara europeană care ar putea să-și schimbe numele din nou este Macedonia de Nord. În ciuda adăugării termenului „de Nord” în 2019, Macedonia de Nord ar putea să revină la vechiul său nume. Această discuție vine după ce noua președintă s-a referit de mai multe ori la țară doar ca „Macedonia”.

ADVERTISEMENT

Ne amintim că, în 2019, țara europeană și-a actualizat denumirea prin adăugarea specificației “de Nord”, punând astfel capăt unei dispute îndelungate cu Grecia. Acest acord a facilitat aderarea la NATO în 2020 și a pregătit terenul pentru aderarea la Uniunea Europeană.

Pe scurt, atât Macedonia de Nord cât și nordul Greciei împart moștenirea culturală și istorică a lui Alexandru cel Mare. Dar, Grecia s-a opus aderării Macedoniei la NATO și UE din cauza numelui său. Pentru a rezolva conflictul, țara europeană și-a schimbat numele în Macedonia de Nord, în urmă cu cinci ani.

ADVERTISEMENT

Recent însă, noua președintă Gordana Siljanovska-Davkova a făcut un gest care a stărnit discuții aprinse la Atena. A folosit de mai multe ori simplu numele “Macedonia” pentru țara sa, în loc de “Macedonia de Nord”.

Într-o declarație la Washington, premierul grec Kyriakos Mitsotakis s-a arătat deranjat de faptul că noua președintă a Macedoniei de Nord folosește din nou vechiul nume. Acest lucru care ar putea să pună la îndoială acordul cu Atena, conform AFP.

ADVERTISEMENT

“Acesta este un subiect pe care intenţionez să îl aduc în discuţie”, a spus el la sosirea în Washington, potrivit stirileprotv.ro.

El a menționat în fața Consiliului pentru Relații Internaționale că acesta este un subiect pe care intenționează să îl abordeze, adăugând că problema numelui Macedoniei de Nord este una “nenegociabilă”.

ADVERTISEMENT

Țara europeană este îngrijorată de impactul negativ al acestei dispute, deoarece, conform premierului elen, “Nu este constructiv, nu ajută Macedonia de Nord pe drumul său către Europa.”

ADVERTISEMENT