În acest moment, la nivel mondial sunt două țări importante care au decis să impună restricții în funcție de vârstă pe rețelele sociale. Un alt stat a anunțat acum că va copia măsura.
Franța și Australia sunt țările din lume unde autoritățile au impus reguli clare și extrem de stricte pentru a proteja minorii de pericolul dependenței de social media.
La finalul lunii noiembrie, guvernul de la Antipozi a adoptat o lege care interzice utilizarea rețelelor sociale de către copiii sub 16 ani. Australia a creat un precedent pentru posibile alte restricții, în alte state.
Legea adoptată la Canberra obligă giganți ca Meta (proprietarul Instagram și Facebook) sau TikTok, să împiedice accesul minorilor. Dacă nu se supun, rețelele riscă amenzi de peste 32 de milioane de euro. Interdicția intră în fază de testare în ianuarie, urmând să intre în vigoare peste un an.
Un stat din Uniunea Europeană analizează acum introducerea unor măsuri similare. Presa elenă scrie că guvernul de la Atena va adopta modelul australian pentru a proteja copiii de pericolele digitale și de suprasolicitare.
Vor fi introduse restricții bazate pe vârstă pe toate rețelele de socializare, cu scopul de a proteja minorii sub 15 ani de pericolele dependenței digitale, relatează site-ul ekathimerini.com.
Guvernul condus de Kyriakos Mitsotakis dorește să oblige platformele online să pună în aplicare verificarea obligatorie a vârstei, împreună cu cerințe privind consimțământul părinților pentru utilizatorii sub 15 ani.
Premierul elen a vorbit despre această problemă globală în timpul unui discurs la ONU în septembrie. Mitsotakis a subliniat impactul psihologic al timpului excesiv petrecut în fața ecranului asupra copiilor.
În acest moment, pentru a depăși provocările legate de implementare, Grecia caută sprijin la nivel european. La Bruxelles sunt discuții pentru a stabili o vârstă de maturitate digitală la nivelul UE de 15 ani. S-ar putea implementa restricții corespunzătoare în toate statele membre.
Ministrul Digitalizării din Grecie, Dimitris Papastergiou, a prezentat și a susținut această inițiativă în cadrul unei reuniuni recente a Consiliului de Telecomunicații al UE.