News

Țara europeană care va permite accesul mașinilor fără șofer pe drumurile publice

Domeniul mașinilor autonome evoluează constant, iar o țară din Europa face pasul în direcția legislației mai permisive.
27.05.2021 | 17:49
Tara europeana care va permite accesul masinilor fara sofer pe drumurile publice
Țara europeană care va permite accesul mașinilor fără șofer pe drumurile publice. Sursa foto: fia.com.
ADVERTISEMENT

Mașinile autonome sunt din ce în ce mai aproape de realitatea cotidiană. Marii producători din industria auto lucrează de zor la automobile și tehnologii care să permită o reală independență de volan în timpul șofatului.

Acum vine și rândul statelor să ofere un cadru legal propice pentru mașinile autonome. Astfel, Germania a adoptat o lege care va permite mașinilor fără șofer să circule pe drumurile publice, începând cu 2022.

ADVERTISEMENT

Testarea autonomă este deja permisă în Germania, dar cu noua lege, mașinile vor putea merge pe drumuri publice fără să mai aibă un operator uman la volan.

Legea care a trecut de Bundestag, camera inferioară a parlamentului german, se referă la vehiculele cu nivel 4 de autonomie.

ADVERTISEMENT

Aceasta este o clasificare realizată de către Societatea Inginerilor de Automobile ce indică faptul că computerul de bord se ocupă de toate aspectele condusului în anumite condiții sau medii. În Germania, limitele impuse vehiculelor vor fi de natură geografică.

Ce utilizări pentru mașinile autonome prevede legea germană

”În viitor, mașinile autonome vor putea conduce pe toate drumurile țării, fără să fie nevoie de prezența fizică a unui șofer la volan”, se arată în legea adoptat în urmă cu câteva zile. ”Conform Guvernului Federal, noi măsuri trebuie luate pentru a introduce sisteme corespondente în programe de funcționare obișnuită, astfel încât potențialul acestor tehnologii să poată fi exploatat, iar societatea să poată lua parte la folosirea lor”, arată techcrunch.com.

ADVERTISEMENT

Legea trebuie să treacă și de Bundesrat, camera superioară a parlamentului. În lege sunt definite și mai multe posibile utilizări pentru mașinile autonome. Acestea ar putea deservi transportul public, logistică, autobuze ale companiilor, dar și transport între clinici medicale și centre pentru bătrâni.

Companiile care vor să opereze vehicule comerciale autonome în Germania vor trebui să respecte și alte reguli. Vor avea nevoie de asigurare de răspundere față de terți și posibilitatea de întrerupere de la distanță a sistemelor de condus autonome.

ADVERTISEMENT

Sunt deja mai multe companii care testează mașini autonome în Germania. Argo AI testează vehicule de acest fel la centrul de inovație LabCampus, de la aeroportul din Munchen. Compania colaborează lu cu Volkswagen, pentru a testa dubele electrice VW ID Buzz. Și Mobileye, subsidiară a Intel, testează mașini fără șofer în Germania.

ADVERTISEMENT
Tags: