News

Țara europeană în care încă există pedeaspa cu moartea. Cum sunt executați condamnații

Pedeapsa cu moartea nu a dispărut definitiv din Europa. Într-o țară europeană, foarte aproape de România, execuția prin împușcare încă mai este aplicată.
25.05.2024 | 17:09
Tara europeana in care inca exista pedeaspa cu moartea Cum sunt executati condamnatii
ADVERTISEMENT

Deși pare greu de crezut, în secolul XXI, încă mai există țări la nivel modial care aplică pedeapsa cu moartea. Și mai greu de crezut este faptul că aceasta nu a dispărut definitiv din Europa, considerată leagănul civilizației occidentale.

Belarus, singura țară din Europa unde pedeapsa cu moartea încă există

În prezent, singura țară din Europa care încă mai aplică pedeapsa cu moartea este Belarus, făcând astfel subiectul unor dezbateri intense la nivelul întregului continent.

ADVERTISEMENT

Belarus, o țară europeană situată la aproximativ 1.500 kilometri de România, este singurul stat din fostul spațiu sovietic care încă mai implementează această pedeapsă controversată.

Legea din Belarus prevede și astăzi ca execuțiile celor care au primit pedeapsa cu moartea să fie făcute prin împușcare.

ADVERTISEMENT

Chiar dacă numărul execuțiilor a scăzut considerabil în ultimele decenii, sentințele capitale continuă să fie pronunțate de judecători și aplicate în această țară.

De-a lungul timpului, această practică considerată ca fiind una barbară, a fost aspru criticată de organizațiile internaționale pentru drepturile omului, dar și de reprezentanții Uniunii Europeane.

ADVERTISEMENT

Acestea le-au solicitat în numeroase rânduri autorităților de la Minsk abolirea pedepsei capitale în Belarus.

Conform legislației penale din Belarus, pedeapsa cu moartea se aplică pentru infracțiuni precum crimele cu circumstanțe agravante și acțiunile de terorism.

ADVERTISEMENT

În apărarea lor, autoritățile belaruse au invocat, de mai multe ori, un referendum național, din 1996, potrivit căruia majoritatea populației susținea menținerea pedepsei capitale.

Mai mult, aceștia spun că pedeapsa cu moartea este un mijloc de descurajare împotriva crimelor grave. Asta în timp ce opozanții lor sunt de părere că acest tip de pedeapsă reprezintă o încălcare a drepturilor fundamentale ale omului și că există riscul erorilor judiciare.

Pentru a aboli pedeapsa cu moartea, reprezentanții grupurilor internaționale care apără drepturile omului, precum Amnesty International și Human Rights Watch, spun că continuă să facă presiuni asupra guvernului din Belarus.

ADVERTISEMENT