Mușcăturile de țânțari nu sunt deloc plăcute, mai ales că lasă mâncărimi serioase în urma înțepăturii. În România, vara este anotimpul în care parcă simțim că nu mai scăpăm de aceste insecte.
Dacă noi nu aveam norocul să fim lăsați în pace de țânțari, o țară din Europa nu trebuie să își facă griji în privința acestor insecte. Țânțarii nu există acolo, iar populația poate sta liniștită în fiecare sezon.
Islanda este statul european unde țânțarii nu trăiesc. Este un fenomen remarcabil, mai ales pentru că restul țărilor nordice din jur, precum Norvegia, Suedia și Finlanda, au o populație mare de astfel de insecte.
Cercetătorii au făcut studii referitoare la acest aspect și au venit cu explicația. Din cauza climatului rece și temperaturilor care fluctuează rapid și imprevizibil, țânțarii nu-și pot finaliza ciclul vieții.
Studiile arată că țânțarii au nevoie de condiții relativ stabile pentru ca ouăle, larvele și pupalele să se dezvolte. Și, cum în Islanda aceste condiții nu sunt îndeplinite, face imposibilă supraviețuirea acestor insecte acolo.
Țânțarii depun ouăle în apă stătătoare, iar Islanda este lipsită de așa ceva. Râurile, lacurile și bălțile din această țară sunt alimentate de ghețari sau izvoare montane, apa fiind extrem de rece și având o mișcare constantă.
Acest lucru face imposibilă dezvoltarea larvelor de țânțari. Solurile vulcanice contribuie și ele la drenarea apei, reducând numărul de bălți stătătoare.
Astfel, țânțarii nu pot migra acolo din țările învecinate. De asemenea, condițiile climatice fac imposibilă supraviețuirea acestor insecte comune.
Pe lângă cele menționate, un factor important este reprezentat și de iernile foarte reci. Deși alte țări nordice au temperaturi mai scăzute decât Islanda, acelea au perioade de iarnă stabilă, permițând țânțarilor să hiberneze.
În Islanda lucrurile stau altfel. Acolo există un ciclu de îngheț și dezgheț repetat care afectează ouăle și larvele, distrugându-le. Din acest motiv nu este posibilă existența țânțarilor în Islanda.