News

Țara europeană luată în vizor de Hezbollah. Gruparea teroristă amenință cu războiul. Mulți români merg în vacanță aici

Liderul Hezbollah avertizează o țară din Europa: Folosirea teritoriului pentru atacuri israeliene va fi considerată un act de război
20.06.2024 | 00:14
Tara europeana luata in vizor de Hezbollah Gruparea terorista ameninta cu razboiul Multi romani merg in vacanta aici
Hezbollah spune că ar putea ataca Cipru dacă sprijină operațiuni militare israeliene. Sursa foto: Marwan Naamani/dpa
ADVERTISEMENT

Liderul grupării militante libaneze Hezbollah, Hassan Nasrallah, a lansat miercuri o amenințare la adresa Ciprului, avertizând că va considera un act de război dacă Cipru va permite Israelului să efectueze operațiuni militare de pe teritoriul său, relatează Politico.

Hezbollah amenință Cipru cu războiul dacă sprijină operațiuni militare israeliene

Într-un discurs televizat, Hassan Nasrallah a subliniat că utilizarea infrastructurii militare a Ciprului de către forțele israeliene pentru a ataca Hezbollah va declanșa represalii din partea grupării sale.

ADVERTISEMENT

Nasrallah a menționat că Hezbollah va răspunde “fără nicio reținere” în cazul unui conflict regional extins. Hezbollah, susținut de Iran, a lansat multiple atacuri cu rachete și drone împotriva Israelului în lunile care au urmat atacului Hamas din 7 octombrie.

„Deschiderea aeroporturilor și bazelor cipriote inamicului israelian pentru a ținti Libanul ar însemna că guvernul cipriot face parte din război, iar rezistența se va ocupa de el ca parte a războiului”, a declarat șeful Hezbollah.

ADVERTISEMENT

Răspunsul dur al israelienilor

Israelul a răspuns cu lovituri aeriene, care au dus la moartea a sute de luptători Hezbollah, inclusiv a unui comandant de rang înalt. Luni, un purtător de cuvânt al armatei israeliene a avertizat că regiunea este pe punctul de a intra într-o escaladare majoră, cu potențiale consecințe devastatoare.

Cipru, situat la aproximativ 250 de kilometri de coasta Libanului, și Israel au intensificat cooperarea militară în ultimii ani, desfășurând exerciții comune și semnând diverse acorduri de achiziție de arme. Cipru nu este membru NATO.

ADVERTISEMENT

Agerpres mai scrie că Nasrallah spune că gruparea ar avea în prezent peste 100.000 de combatanţi. El a precizat şi că mai multe grupări cu idei similare s-au oferit să-şi trimită oamenii în Liban pentru a lupta împotriva Israelului, relatează AFP şi EFE.

„Inamicul ştie perfect că ne-am pregătit pentru ce-i mai rău (…) El ştie că niciun loc (…) nu va fi cruţat de rachetele noastre” şi că trebuie “să ne aştepte pe uscat, pe mare şi în aer”, a avertizat Nasrallah într-un discurs transmis în direct de televiziunile simpatizante.

ADVERTISEMENT

„Am depăşit cu mult 100.000 de combatanţi şi avem în Liban mai mulţi decât are nevoie linia frontului, chiar şi în cele mai grele condiţii ale unui război”, a declarat Nasrallah.

ADVERTISEMENT