Care este țara importantă din Europa lovită de o criză imobiliară fără precedent în ultimele decenii. Principala putere economică din Uniunea Europeană este considerată acum ”omul bolnav” de pe continent.
Problemele de pe piața imobiliară din Germania se intensifică. Atât sectorul rezidențial, cât și piața de birouri se confruntă cu dificultăți extrem de mari. Specialiștii spun că prețurile proprietăților comerciale au înregistrat cea mai mare scădere din istorie.
Între timp, a devenit oficial. Conform datelor din prezent, poate fi spus că piața imobiliară din Germania trece prin cea mai mare criză imobiliară de la criza financiară. Această situație amenință stabilitatea băncilor și a economiei în general.
Începută imediat după perioada de vârf a pandemiei, criza s-a intensificat în 2023. Potrivit datelor Institutului Kiel pentru Economia Mondială (IfW), anul trecut, prețurile locuințelor din statul european au înregistrat cea mai abruptă scădere din ultimii 60 de ani.
Cel mai grav este faptul că, în prezent, investitorii internaționali ocolesc tranzacțiile de pe piața germană. Ba mai mult, cei existenți se retrag treptat de pe o piață aflată în cea mai gravă criză din ultimii ani. Asta nu face decât să intensifice ”rănile” celei mai mari economii a Europei.
În primul trimestru din 2024, cumpărătorii străini au reprezentat 35% din achizițiile de imobile comercial. Vorbim de cele mai mici cifre din 2013 încoace. Situația apare pe fondul unei scăderi cu 70% a vânzărilor față de nivelurile de dinainte de perioada de vârf din pandemie, 2020-2021.
Aceste date aduc din nou în prim-plan ideea că Germania este ”omul bolnav al Europei”. Vorbim de o etichetă pe care statul din centrul continentului a primit-o la sfârșitul anilor 1990, notează Reuters.
Nemții au muncit ani de zile pentru a elimina această etichetă. Ea a reapărut pe măsură ce Germania se îndepărtează de energia rusă, este afectată de birocrație, iar politicienii de extremă dreaptă sunt tot mai bine plasați în sondaje.
În februarie 2024, o estimare a rețelei de cercetare Euroconstruct arăta că Germania se află într-o poziție mai puțin favorabilă în comparație cu alte țări din Europa. Analizele de atunci spuneau că doar 175.000 de unități rezidențiale vor fi finalizate în Germania în 2026. Asta ar însemna cu 95.000 mai puține decât în 2023.
”Germania a fost un pilon de stabilitate în Europa și oamenii s-au înghesuit să cumpere proprietăți aici”, a declarat Carsten Brzeski, economist șef al băncii olandeze ING din Germania, unul dintre cei mai mari creditori ipotecari din țară.
”Acum, motorul economic este gripat și are nevoie de întreținere. Nu mai este acel lucru nou și strălucitor pe care și-l doresc investitorii”, a mai adăugat acesta.