Este vorba despre Irak, țară care se află în pragul unei ”reforme” juridice care ar putea schimba cursul drepturilor femeilor în țară. Cu o propunere de a reduce vârsta de consimțământ pentru fete la doar nouă ani și le interzice femeilor să divorțeze, noua lege a stârnit cu siguranță indignare masivă în rândul populației.
Parlamentul irakian, condus de o coaliție conservatoare șiită musulmană, este gata să modifice legea statutului națiunii, cunoscută sub numele de Legea 188. Adoptată în 1959, această lege a fost văzută ca o protecție pentru familii, indiferent de secta religioasă din care acestea făceau parte.
Dacă amendamentul va fi aprobat, nu numai că vârsta de căsătorie va scădea, dar și drepturile esențiale precum divorțul, custodia copiilor și moștenirea pentru femei vor fi, de asemenea, sever restricționate. Renad Mansour de la grupul de experți Chatham House avertizează că această mișcare face parte dintr-o strategie politică mai amplă de a consolida autoritatea religioasă și de a consolida puterea.
Activiștii se tem că amendamentul va submina și mai mult egalitatea de gen și va exacerba diviziunile sectare. Grupurile pentru drepturile femeilor, precum Coaliția 188, au organizat proteste pentru a denunța eforturile guvernului ca o încercare de ”legalizare a violului asupra copiilor”.
Amendamentul a stârnit reacții semnificative atât pe plan intern, cât și internațional. Sarah Sanbar de la Human Rights Watch subliniază că aceste schimbări ar adânci diviziunile sociale și ar lăsa femeile vulnerabile la abuz.
Criticii subliniază, de asemenea, că reformele ar putea instituționaliza preferințele sectare, erodând starea civilă din Irak. Voci proeminente, inclusiv consilierul pentru drepturile omului Athraa Al-Hassan, subliniază pericolele alinierii guvernării cu hotărârile religioase.
Mai mult, mare parte dintre irakieni se tem că acest lucru ar putea demonta decenii de progres social și ar putea trage țara înapoi. Care este modificarea propusă la legea statutului personal a Irakului? Conform indiatimes.com, dacă amendamentul este aprobat, femeile ar putea pierde dreptul de a divorța, de a obține custodia copiilor sau de a moșteni proprietăți.
De asemenea, ar putea legaliza căsătoriile între copii, punând fetele tinere la un risc mai mare de violență sexuală și fizică, restricționându-le în același timp accesul la educație și la angajare. În Yemen, o altă țară aflată în urmă cu 1000 de ani, o fetiță de 8 ani a murit chiar în noaptea nunții, din cauza hemoragiei pe care i-a produs-o actul sexual cu ”soțul” în vârstă de 40 de ani. Rawan avea doar 8 ani, însă a fost dată spre căsătorie, conform legii din această țară unde copilele se căsătoresc cu adulți.
Activiștii yemeni au cerut atunci ca mirele să fie arestat, acesta fiind numit ”bestie” în presă. Se pare că organele interne ale fetei au fost distruse în urma actului sexual, astfel că aceasta a murit din cauza hemoragiei severe.
”Mirele este un animal care merită să fie aspru pedepsit pentru crima lui. Toţi cei care susţin o asemenea crimă ar trebui să fie pedepsiţi”, a scris un blogger care se intitulează ”Angry Man”.