News

Țara în care femeile nu mai au voie în parc. Nu pot nici măcar să-și plimbe copiii

Parcurile au devenit cele mai recente zone interzise femeilor din Kabul. Este de așteptat ca interdicția să se extindă la nivelul întregii țări
02.12.2022 | 08:03
Tara in care femeile nu mai au voie in parc Nu pot nici macar sasi plimbe copiii
Femeilor li s-a interzis recent accesul în piscinele și sălile de sport din capitală Foto: Reuters, BBC, colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Femeilor afgane din Kabul li se refuză accesul în parcuri, ceea ce înseamnă că nici măcar nu își pot însoți copiii la o plimbare sau în carusel.

Țara în care femeile nu mai au voie în parc

Cel mai aproape de parc, femeile pot ajunge la un restaurant cu vedere spre el. De asemenea, femeilor li s-a interzis recent accesul la piscinele și sălile de sport din capitală. Este de așteptat ca regulile să fie extinse în întreaga țară.

ADVERTISEMENT

Pe măsură ce talibanii limitează și mai mult ceea ce pot face, femeile și fetele afgane se tem de ceea ce ar putea urma.

Unii spun că aceste măsuri nu afectează cea mai mare parte a țării, deoarece pentru majoritatea oamenilor, în acest moment, o ieșire în oraș este un lux pe care nu și-l pot permite.

ADVERTISEMENT

Pentru multe fete afgane, însă, nu este vorba de amploarea impactului, ci de simbolismul acestei mișcări – și de ceea ce dezvăluie despre intențiile talibanilor de când au preluat puterea în august 2021.

“În fiecare zi, ca fete din Afganistan, ne trezim cu noi restricții. Este ca și cum stăm și așteptăm următoarea”, spune o studentă, citată de BBC. Numele ei nu este menționat pentru a o proteja.

ADVERTISEMENT

“Am fost norocoasă că am terminat liceul înainte de venirea talibanilor. Dar acum mi-e teamă că universitățile ar putea fi închise și pentru femei. Visele mele se vor sfârși.”

Ea a dat recent examenul de admitere la universitate și a fost dezamăgită să afle că materia pe care dorea să o studieze – jurnalismul – nu mai era disponibilă pentru femei, parte a unui alt set de restricții impuse recent de talibani.

ADVERTISEMENT

“Nu pot descrie cât de greu este. Uneori îți vine să urli”, spune studenta, cu o frustrare evidentă în voce. “Mă simt fără speranță.”

Încercări de a contracara represiunea talibanilor

În condițiile în care spațiile pentru femei se micșorează în Afganistan, unii încearcă să găsească modalități de a contracara represiunea talibanilor.

Activista Laila Basim a co-fondat o bibliotecă pentru femei. Aceasta are mii de cărți în diferite limbi, pe teme diverse.

“Prin aceasta vrem să le arătăm talibanilor că femeile afgane nu vor rămâne tăcute, iar al doilea obiectiv al nostru este să extindem cultura cititului de cărți în rândul femeilor, în special al acelor fete care sunt private de educație”, spune ea.

Ea este hotărâtă să își ridice vocea împotriva bărbaților care îi conduc țara și a participat la mai multe proteste începând de anul trecut. “Nu ne este teamă de moarte sau că talibanii ne vor amenința familiile. Ceea ce ne îngrozește este să fim omise din societate”, spune ea.

Ea consideră că restricțiile tot mai mari impuse femeilor sunt îngrijorătoare și triste. “Mă supără atât de tare când mă gândesc la toate libertățile pe care le-am pierdut. Oamenii din alte țări explorează Marte, iar noi, aici, încă ne luptăm pentru drepturi atât de elementare”, spune ea.

În urmă cu câteva săptămâni, activista pentru drepturile femeilor Zarifa Yaghoubi și alte trei persoane au fost reținute. În ciuda multiplelor apeluri pentru eliberarea lor din partea ONU și a altora, nu a existat niciun răspuns din partea talibanilor.

Săptămâna trecută, 12 persoane, inclusiv trei femei, au fost biciuite în fața a mii de spectatori pe un stadion de fotbal din Afganistan.

Cu fiecare mișcare, actuala conducere a talibanilor seamănă tot mai mult cu regimul lor din anii 1990.

“Politicile actuale ale talibanilor sunt aceleași ca acum 20 de ani. Încercăm să le spunem că acest lucru nu este acceptabil în secolul 21”, spune Laila Basim.

Înăsprirea poziției talibanilor față de femei

La mică distanță de bibliotecă se află biroul poliției talibane a moralității, ministerul său pentru moravuri și virtuți, un alt loc unde femeile afgane nu au voie să intre.

“Am păstrat o cutie la poartă unde femeile își pot depune plângerile. Directorul nostru merge la poartă pentru a se întâlni cu femeile din respect pentru ele”, spune purtătorul de cuvânt Mohammad Akif Muhajer.

El apără decizia de a interzice accesul femeilor în parcuri, spunând că nu a fost respectată legea islamică Sharia.

“Timp de 15 luni le-am dat surorilor noastre posibilitatea de a se bucura de mers în parcuri. Le-am spus femeilor să urmeze practica de a purta hijab [eșarfă], dar unele nu făceau acest lucru. Aveam zile separate pentru bărbați și femei pentru a merge în parc, dar acest lucru nu era respectat”, spune el.

Când a fost întrebat de ce au fost luate măsuri drastice împotriva celor care protestau pentru drepturile femeilor, Mohammad Akif Muhajer a răspuns: “În fiecare țară, oricine ridică o voce împotriva ordinelor guvernului este arestat. În unele țări, aceștia au fost chiar uciși. Noi nu am făcut acest lucru. Dar, în mod natural, dacă cineva ridică vocea împotriva interesului național, va fi redus la tăcere.”

Cuvintele și acțiunile lor sugerează o înăsprire a poziției talibanilor față de femei și față de oricine le critică politicile. Aceasta sfidează imaginea mai moderată pe care au încercat să o prezinte de când au preluat puterea anul trecut.

“Într-o zi s-ar putea să ni se spună că femeile nu mai pot ieși din casele lor”, a declarat tânăra studentă. “Totul este posibil în Afganistan.”

Dezamăgirea față de comunitatea internațională este, de asemenea, evidentă în rândul femeilor afgane.

“Lumea ne-a întors spatele”, spune Laila Basim. “Oameni puternici din întreaga lume le susțin pe femeile din Iran, dar nu și pe cele din Afganistan. Ceea ce ni se întâmplă nouă nu apare nici măcar pe prima pagină a ziarelor. Ne simțim rupte și uitate.”

ADVERTISEMENT
Tags: