News

Ţara în care forţele de securitate au omorât mai mulţi oameni decât coronavirusul. Motivul măsurii extreme este incredibil

17.04.2020 | 15:38
Tara in care fortele de securitate au omorat mai multi oameni decat coronavirusul Motivul masurii extreme este incredibil
ADVERTISEMENT

Forțele de ordine au ucis mai mulți oameni în Nigeria decât coronavirisul care provoacă boala COVID-19. Anunțul a fost făcut de un grup care luptă pentru drepturile omului.

18 persoane au murit în Nigeria, bătute de poliție

Zeci de oameni au semnalat cazuri în care forțele de ordine nigeriene omoară oameni și au sunat la numărul pus la dispoziție de către organizația NHRC, cea care apără drepturile omului la nivel local.

ADVERTISEMENT

Conform datelor oficiale, 18 persoane au fost omorâte de către forțele de ordine, din 30 martie până în prezent. Comparativ, coronavirusul chinez a omorât 12 persoane, potrivt unui raport al ministerului sănătății.

Momentan, Nigeria are 407 cazuri de coronavirus depistate la o populație de 200 de milioane de locuitori, însă numărul real al cazurilor rămâne necunoscut.

ADVERTISEMENT

Forțele de securitate nigeriene sunt cunoscute pentru brutalitatea extremă de care dau dovadă. Conform unor date oficiale, 1.476 de oameni au fost omorâți în ultimul an în urma abuzurilor comise de diferiți angajați ai sistemului.

NHRC a raportat 8 incidente „separate” care s-au lăsat cu uciderea a 18 persoane. Cele mai multe plângeri vin din statele Lagos, Ogun și Abuja. Majoritatea Nigeriei se află în cunoscutul „lockdown”, o stare de urgență în care oamenii sunt obligați să stea în casă.

ADVERTISEMENT

Forțele de securitate nigeriene nu au răspuns acuzațiilor, conform BBC. Cu toate acestea, forțele de poliție nigeriene le-au transmis cetățenilor să raporteze orice abuz comis de către angajații ministerului.

Între timp, polițiștii fac ce știu ei mai bine în Nigeria, conform presei locale: cer șpagă și bat oameni. De exemplu, în Lagos, un polițist a fost arestat după ce a cerut mită 100 de dolari unui motocilist aflat pe drum fără motiv.

ADVERTISEMENT

Președintele nigerian Muhammadu Buhari a trimis un mesaj confuz, în care pare să închidă ochii la abuzurile polițiștilor: „Agențiile de securitate se întâlnesc cu provocări nemaiîntâlnite și s-au comportat cu maximă decență. Îi rog să rămână la fel de vigilenți și de fermi în aplicarea măsurilor”.

  • 2,197,950 de cazuri de coronavirus au fost înregistrate la nivel mondial
ADVERTISEMENT