News

Țara în care liderul opoziției a fost condamnat la închisoare pentru că l-a numit “hoț” pe premier. Cât va sta după gratii

Țara în care liderul opoziției a fost condamnat la doi ani de închisoare după ce l-a numit ”hoț” pe premier într-un discurs public de acum trei ani de zile.
23.03.2023 | 23:50
Tara in care liderul opozitiei a fost condamnat la inchisoare pentru ca la numit hot pe premier Cat va sta dupa gratii
Liderul opoziției a fost condamnat. Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Țara în care liderul opoziției a fost condamnat la doi ani de închisoare pentru un motiv incredibil pentru lumea civilizată: l-a atacat pe actualul premier și l-a numit ”hoț” într-un discurs mai vechi de acum trei ani de zile. Instanța din India a decis să-l condamne pe Rahul Gandhi la doi ani de închisoare.

Țara în care liderul opoziției a fost condamnat la doi ani de închisoare

O instanță inferioară din India l-a condamnat pe liderul opoziției Rahul Gandhi la doi ani de închisoare sub acuzația de defăimare, pentru un discurs din 2019 în care s-a referit la hoți ca având numele de familie Modi, aluzie la actualul premier indian Narendra Modi.

ADVERTISEMENT

Gandhi va face apel împotriva ordinului la o instanță superioară, dar orice condamnare definitivă la închisoare pentru el, inclusiv descalificarea sa din parlament ar fi o lovitură pentru partidul său din Congres înaintea alegerilor generale din 2024, pe care partidul premierului Narendra Modi este de așteptat să le câștige detașat.

Hotărârea a fost pronunțată de o instanță de judecată din orașul Surat, situat în statul de origine al lui Modi, Gujarat. Cazul a fost introdus de un parlamentar din Gujarat din Partidul Bharatiya Janata (BJP) al lui Modi. Gandhi, descendentul în vârstă de 52 de ani al dinastiei politice Nehru-Gandhi, a fost prezent la tribunalul Surat, care i-a acordat imediat dreptul de a ieși pe cauțiune și a suspendat pedeapsa pentru o lună.

ADVERTISEMENT

”Acuzatul Rahul Gandhi este considerat vinovat și condamnat la doi ani de închisoare”, a declarat în ordinul său Harish Varma, magistratul judiciar principal din Surat. Ketan Reshamwala, un avocat al reclamantului Purnesh Modi, a declarat că instanța a considerat comentariul lui Gandhi defăimător.

Un consilier al guvernului federal, Kanchan Gupta, a declarat că Gandhi s-ar putea confrunta cu descalificarea imediată din parlament în urma condamnării, în conformitate cu un ordin din 2013 al celei mai înalte instanțe a țării. Purtătorul de cuvânt al congresului și avocatul de top Abhishek Singhvi a declarat în cadrul unei conferințe de presă că partidul se teme că Gandhi ar putea fi înlăturat.

ADVERTISEMENT

”Problema descalificării depinde de suspendarea condamnării”, a transmis avocatul. ”Orice sistem rezonabil, orice sistem rezonabil, echitabil, neopresiv, fără părtinire ar oferi suficient timp unei persoane pentru a lua niște măsuri legale pentru a suspenda condamnarea”, a completat acesta. În discursul dinaintea ultimelor alegeri generale din 2019, Gandhi s-a referit la prim-ministru și doi oameni de afaceri indieni fugari, toți supranumiți Modi, în timp ce vorbea despre presupusa corupție la nivel înalt din țară.

Gandhi, fost președinte al Congresului, care este în prezent un deputat influent, a declarat instanței că comentariul său nu a fost împotriva niciunei comunități. Membrii Congresului s-au unit în spatele lui Gandhi, fiind planificare mai multe proteste în următoarele zile.

ADVERTISEMENT

”Guvernul Modi este o victimă a falimentului politic”, a declarat președintele Congresului Mallikarjun Kharge pe Twitter. ”Vom face recurs la instanța superioară”, a completat acesta. Gandhi a primit, de asemenea, sprijin din partea Partidului Aam Aadmi (AAP), care guvernează Delhi și ai cărui lideri sunt în închisoare pentru ceea ce ei numesc acuzații false.

“Avem diferențe cu Congresul, dar nu este corect să-l implicăm pe Rahul Gandhi într-un caz de defăimare ca acesta. Este treaba publicului și a opoziției să pună întrebări. Respectăm instanța, dar nu suntem de acord cu decizia”, a transmis șeful și ministrul șef al Delhi Arvind Kejriwal pe Twitter.

Modi rămâne cel mai popular politician al Indiei cu o marjă substanțială, iar sondajele arată că este de așteptat să câștige o a treia victorie la alegerile de anul viitor. Spre deosebire de multe țări, în care defăimarea este o infracțiune civilă, legea indiană are, de asemenea, prevederi care o clasifică drept infracțiune penală și se pedepsește cu închisoare de până la doi ani.

ADVERTISEMENT