News

Țara în care masca în aer liber nu mai este obligatorie pentru persoanele vaccinate cu ambele doze

28.04.2021 | 15:02
Tara in care masca in aer liber nu mai este obligatorie pentru persoanele vaccinate cu ambele doze
ADVERTISEMENT

Campaniile de vaccinare anti-Covid încep să aducă tot mai multe relaxări în lume. O țară importantă a globului anunță că masca în aer liber nu mai este obligatorie pentru persoanele imunizate cu ambele doze.

Centrul pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (CDC) anunță că cetățenii americani vaccinați împotriva Covid-19 nu vor mai trebui să poarte măşti la exterior.

ADVERTISEMENT

Unica excepție este dată de cazul în care aceștia se vor afla în grupuri mari de persoane, unde recomandarea portului măștii de protecție rămâne valabilă, precizează BBC.

Masca în aer liber nu mai este obligatorie pentru persoanele vaccinate cu ambele doze în SUA

Până pe 28 aprilie, aproape 141 de milioane de americani, adică 42% din populația totală, au primit cel puțin o doză de vaccin, potrivit datelor CDC. Dintre aceștia, 95 de milioane au parcurs schema completă de imunizare: doza I + rapel.

ADVERTISEMENT

În ceea ce-i privește pe americanii vaccinaţi cu ambele, aceștia nu vor mai fi obligaţi să poarte mască de protecție în exterior. Pe de altă parte, autoritățile medicale au recomandat purtarea măștii în spații închise sau aglomerate.

În timpul unui briefing de la Casa Albă, oficialii din domeniul sănătății publice de peste ocean au declarat că persoanele complet vaccinate nu mai trebuie să poarte masca în exterior.

ADVERTISEMENT

De asemenea, persoanele imunizate complet nu trebuie să poarte mască în timpul unor întâlniri restrânse în aer liber cu familia și prietenii complet vaccinați. Cei complet vaccinați nu trebuie să poarte mască nici la restaurantele în aer liber.

”Astăzi este o altă zi în care putem face un nou pas către la normalitatea de dinaintea pandemiei”, a spus directorul CDC, dr. Rochelle Walensky. ”Dacă sunteți complet vaccinat, lucrurile sunt mult mai sigure pentru voi decât cei care nu sunt încă complet vaccinați”.

ADVERTISEMENT

Cetățenii din SUA sunt considerați complet imunizați la două săptămâni după administrarea celei de-a doua doze a vaccinurilor Pfizer / BioNTech și Moderna sau la două săptămâni după administrarea vaccinului Johnson & Johnson cu doză unică.

SUA, cele mai lovite de pandemia de Covid-19

Statele Unite ale Americii au fost cele mai lovite din lume de pandemia de Covid-19. În ultimul an, aproape 600.000 de oameni au murit de pe urma infecției cu SARS-CoV-2.

  • 32.927.123 de americani s-au infectat cu noul coronavirus

Președintele Joe Biden s-a declarat încântat de progresele americane în lupta cu Covid-19 și a salutat, printr-un mesaj pe Twitter, decizia privind eliminarea obligativității purtării măștilor.

Oamenii noștri de știință sunt convinși că șansele de infecta alte persoane sunt foarte, foarte mici. Concluzia este clară: dacă sunteți vaccinat, aveți mai multă libertate”.

Președintele i-a îndemnat, de asemenea, pe americanii care nu au fost imunizați, să facă acest lucru, numindu-l un act ”patriotic”.

”Vaccinurile vizează salvarea vieții tale, dar și a oamenilor din jurul tău – dar sunt, de asemenea, de ajutor pentru a ne întoarce mai aproape de o viață mai normală”, a spus liderul de la Casa Albă.

ADVERTISEMENT