News

Țara în care mulți români s-au dus să muncească se confruntă cu o “sărăcie absolută”. Unii nu-și permit lucruri de bază

Creștere alarmantă a sărăciei într-o țară frecventată de români pentru muncă. Cel mai ridicat nivel din ultimul deceniu
05.04.2024 | 07:34
Tara in care multi romani sau dus sa munceasca se confrunta cu o saracie absoluta Unii nusi permit lucruri de baza
Sărăcia absolută în Italia atinge cote alarmante în ciuda redresării economice. Sursa foto: Hepta.ro
ADVERTISEMENT

Numărul indivizilor aflați în dificultate financiară în Italia a înregistrat o creștere în anul 2023, atingând un nivel maxim din ultimul deceniu, conform datelor oficiale, în ciuda redresării economice survenite după relaxarea restricțiilor impuse în timpul pandemiei.

Italia se confruntă cu o criză a sărăciei: cel mai mare nivel din ultimul deceniu

Persoanele clasificate ca fiind în “sărăcie absolută”, adică acelea care nu dispun de mijloace suficiente pentru a-și procura bunuri și servicii esențiale, au ajuns la numărul de 5,75 milioane, reprezentând 9,8% din populația Italiei, potrivit Institutului Național de Statistică (ISTAT).

ADVERTISEMENT

Deși această creștere este modestă în comparație cu procentul de 9,7% înregistrat în 2022, este cea mai înaltă rată a sărăciei consemnată de Italia de la începutul colectării datelor statistice în 2014.

Cu toate că economia Italiei s-a redresat mai robust din recesiunea provocată de pandemie în perioada 2020-2021 decât alte state vecine, precum Germania și Franța, această redresare nu a avut un impact semnificativ asupra categoriilor defavorizate, conform datelor oficiale publicate de ISTAT.

ADVERTISEMENT

În comparație, procentul celor aflați în sărăcie absolută în Italia a fost de 9,1% în 2020 și 9% în 2021, perioadă în care efectele recesiunii asupra gospodăriilor au fost parțial contracarate de numeroasele măsuri de sprijin implementate de Guvernul de la Roma.

Cote alarmante de deficit financiar în ciuda redresării economice

ISTAT definesc “sărăcia absolută” ca fiind situația indivizilor care nu dispun de mijloace suficiente pentru a-și asigura un “standard de viață acceptabil”, care să împiedice izolarea lor socială.

ADVERTISEMENT

Cu excepția unui declin înregistrat în anul 2019, sărăcia în Italia a crescut constant de la un nivel de 6,9% în 2014, când ISTAT a început să publice date statistice privind acest indicator.

În anul precedent, Guvernul de centru-dreapta condus de Giorgia Meloni a inițiat eliminarea programului de subvenții “venit cetățenesc”, introdus în 2019, în ciuda avertismentelor emise de unii economiști și de Banca Italiei cu privire la impactul asupra celor săraci.

ADVERTISEMENT

“Venitul cetățenesc”, care conform ISTAT a ajutat aproximativ un milion de familii să iasă din sărăcie în 2019, a fost complet desființat începând cu acest an, fiind înlocuit cu o subvenție limitată care vizează în principal persoanele care sunt fizic incapabile să lucreze.

În ce privește nivelul regional, datele indică faptul că în 2023 rata sărăciei absolute a crescut în nord și centrul Italiei, în timp ce a scăzut în sud, conform ISTAT.

ADVERTISEMENT