News

Țara în care o alunecare de teren a ucis sute de persoane. Peste 1.000 de locuințe, distruse într-o clipită

O alunecare de teren a ucis sute de persoane din mai multe sate din Papua Noua Guinee. Peste 1.000 de case au fost îngropate
25.05.2024 | 10:35
Tara in care o alunecare de teren a ucis sute de persoane Peste 1000 de locuinte distruse intro clipita
Cel puțin șase sate au fost afectate de alunecarea de teren Sursa foto: hepta
ADVERTISEMENT

Serviciile de urgență se grăbesc să ajungă în satele afectate de o masivă alunecare de teren în provincia izolată Enga din Papua Noua Guinee, unde se tem că sute de oameni au murit.

Țara în care o alunecare de teren a ucis sute de persoane

O echipă de intervenție rapidă formată din medici și personal militar a reușit să ajungă la locul alunecării de teren, a anunțat agenția umanitară Care Australia. Însă terenul dificil și deteriorarea drumurilor principale îngreunează eforturile de salvare, a adăugat aceasta, accesul pe autostradă fiind blocat, iar zona fiind accesibilă doar cu elicopterul.

ADVERTISEMENT

Alunecarea de teren a îngropat sute de case în zona muntoasă Enga, în nordul națiunii insulare din sud-vestul Pacificului, vineri, în jurul orei locale 03:00 (17:00 GMT joi), relatează BBC.

Rămâne neclar câte persoane sunt prinse sub dărâmături. „Deși zona nu este dens populată, îngrijorarea noastră este că numărul morților ar putea fi disproporționat de mare”, a declarat anterior Care Australia într-un comunicat.

ADVERTISEMENT

Amos Akem, un parlamentar din provincia Enga, a declarat pentru pulicația The Guardian că, pe baza rapoartelor de la fața locului, „alunecarea de teren a îngropat peste 300 de persoane și 1.182 de case”. Akem a explicat că eforturile de salvare au fost îngreunate de un drum blocat care leagă satul afectat Yambali și capitala.

Yambali se află la aproximativ 50 de kilometri de Wabag, capitala provinciei. Vorbind pentru agenția de știri AP, oficialul ONU Serhan Aktoprak a declarat că zona afectată de alunecarea de teren are dimensiunea a trei sau patru terenuri de fotbal.

ADVERTISEMENT

Satul Yambali, a adăugat el, găzduiește 3.895 de persoane. Unele case din sat au fost cruțate de alunecarea de teren, a spus Aktoprak, dar „având în vedere amploarea dezastrului”, bilanțul victimelor ar putea fi mai mare de 100 de morți.

Operațiunea de a ajunge la cei afectați a fost complicată de temerile că ar putea avea loc mai multe alunecări de teren. „Pământul continuă să alunece și să se deplaseze, iar acest lucru face ca operațiunea să fie periculoasă pentru oameni”, a mai declarat Aktoprak pentru agenția de presă AFP.

ADVERTISEMENT

Cel puțin șase sate au fost afectate

Locuitorii din zonele învecinate au descris cum copacii și resturile de pe versantul prăbușit al muntelui au îngropat părți din comunitate, lăsând-o izolată. Imagini de la fața locului arată localnici care scot cadavre de sub dărâmături și copaci în timp ce traversează terenul, acoperit de bolovani uriași și copaci dezrădăcinați.

Guvernatorul din Enga, Peter Ipatas, a declarat pentru AFP că nu mai puțin de șase sate au fost afectate de alunecarea de teren, pe care a descris-o drept un „dezastru natural fără precedent”. Enga se află la peste 600 de kilometri de capitala țării, Port Moresby.

Societatea de Cruce Roșie din Papua Noua Guinee a declarat anterior că o echipă de intervenție de urgență formată din oficiali de la biroul guvernatorului provincial, poliție, forțele de apărare și ONG-uri locale a fost trimisă la fața locului.

Vineri, prim-ministrul din Papua Noua Guinee, James Marape, a declarat că autoritățile reacționează la dezastru. El a declarat că guvernul colaborează cu oficialii locali pentru a asigura „munca de ajutorare, recuperarea cadavrelor și reconstrucția infrastructurii”.

ADVERTISEMENT
Iubita lui Cristiano Ronaldo a întors toate capetele la Dortmund! Cum a fost...
Iubita lui Cristiano Ronaldo a întors toate capetele la Dortmund! Cum a fost surprinsă în tribune la Turcia - Portugalia
Europa are un nou motor economic. Turiștii americani au declanșat „boala plajei“ –...
Europa are un nou motor economic. Turiștii americani au declanșat „boala plajei“ – analiză WSJ
Cum l-a batjocorit Dana Budeanu pe Ciprian Marica, după ce a văzut cum...
Cum l-a batjocorit Dana Budeanu pe Ciprian Marica, după ce a văzut cum a apărut îmbrăcat la PRO TV, in timpul meciului România-Ucraina: “Bun de circ”
Filmul accidentului din Maramureş, în care un tânăr de 24 de ani şi-a...
Filmul accidentului din Maramureş, în care un tânăr de 24 de ani şi-a pierdut viaţa. Impactul cumplit a trezit localnicii din somn
Milionarul care şi-a dus soţia şi amanta în acelaşi loc! Cum a evitat,...
Milionarul care şi-a dus soţia şi amanta în acelaşi loc! Cum a evitat, la limită, o confruntare teribilă între cele două femei
Wow, ce soție sexy are Edi Iordănescu! Arabella a fost fotomodel și arată...
Wow, ce soție sexy are Edi Iordănescu! Arabella a fost fotomodel și arată impecabil după 3 nașteri! FOTO
Anunț pentru pensionarii care NU AU PRIMIT decizia de recalculare a pensiei prin...
Anunț pentru pensionarii care NU AU PRIMIT decizia de recalculare a pensiei prin poștă. Ce au de făcut
Ilona Brezoianu s-a căsătorit cu iubitul ei! Primele IMAGINI de la eveniment
Ilona Brezoianu s-a căsătorit cu iubitul ei! Primele IMAGINI de la eveniment
Apare o autostradă vitală pentru România. Va face legătura între două mari orașe
Apare o autostradă vitală pentru România. Va face legătura între două mari orașe
E cutremur în toată România. Nimeni nu se aștepta la așa ceva. WOW!
E cutremur în toată România. Nimeni nu se aștepta la așa ceva. WOW!
LIVETEXT România – Belgia 0-2. Grupă de infarct pentru „tricolori”. Toate echipele au...
LIVETEXT România – Belgia 0-2. Grupă de infarct pentru „tricolori”. Toate echipele au câte trei puncte. Ultima etapă va fi decisivă
Actorul român care nu s-a căsătorit niciodată. A jucat într-un film celebru, dar...
Actorul român care nu s-a căsătorit niciodată. A jucat într-un film celebru, dar a avut parte de o moarte cumplită