News

Țara în care riști să ajungi la închisoare dacă ai un animal de companie. Cum au devenit câinii un simbol al ”occidentalizării”

Plimbarea câinilor în parcuri este o crimă în capitala unei țări asiatice care se confruntă cu un nou val de arestări ale stăpânilor de animale de companie și confiscări ale animalelor acestora.
23.07.2022 | 15:43
Tara in care risti sa ajungi la inchisoare daca ai un animal de companie Cum au devenit cainii un simbol al occidentalizarii
Animalele de companie sunt considerate impure Foto: asianews.it
ADVERTISEMENT

Poliția din capitala iraniană Teheran a anunțat recent că plimbarea câinilor în parcuri este o crimă. Interdicția a fost justificată ca măsură de „protejare a siguranței publicului”.

Țara în care riști să ajungi la închisoare dacă ai un animal de companie

În același timp, parlamentul iranian ar putea aproba în curând proiectul de lege privind protecția drepturilor publicului împotriva animalelor, care ar restricționa deținerea de animale de companie în general.

ADVERTISEMENT

Potrivit legislației propuse, deținerea de animale de companie ar urma să fie supusă unui permis eliberat de un comitet special. De asemenea, ar urma să există o amendă minimă de aproximativ 800 de dolari pentru „importul, cumpărarea și vânzarea, transportul și păstrarea” unei game de animale, inclusiv animale de companie obișnuite, cum ar fi pisici, țestoase și iepuri.

„Dezbaterile în jurul acestui proiect de lege au început în urmă cu mai bine de un deceniu, când un grup de parlamentari iranieni a încercat să promoveze o lege prin care să confiște toți câinii și să-i dea la grădini zoologice sau să-i lase în deșert”, a explicat pentru BBC dr. Payam Mohebi, președintele Asociației Veterinare din Iran, un oponent al proiectului de lege.

ADVERTISEMENT

“De-a lungul anilor, au schimbat acest lucru de câteva ori și chiar au discutat despre pedepse corporale pentru proprietarii de câini. Dar planul lor nu a ajuns nicăieri.”

Deținerea câinilor a fost întotdeauna un lucru obișnuit în zonele rurale ale Iranului, dar animalele au devenit și un simbol al vieții urbane în secolul al XX-lea.

ADVERTISEMENT

Iranul a fost una dintre primele țări din Orientul Mijlociu care a adoptat legi privind bunăstarea animalelor, în 1948, iar guvernul a finanțat prima instituție care a sporit drepturile animalelor. Chiar și familia regală a țării avea câini ca animale de companie.

Simbol al ”occidentalizării”

Dar Revoluția Islamică din 1979, care l-a răsturnat pe șahul Mohammad Reza Pahlavi, a schimbat multe aspecte ale vieții iranienilor și a câinilor lor.

ADVERTISEMENT

Animalele sunt considerate impure în tradiția islamică. În ochii noului regim, câinii au devenit, de asemenea, un simbol al „occidentalizării” pe care a căutat să o înfrâneze.

„Nu a existat o reglementare solidă cu privire la deținerea de câini”, a declarat Dr. Ashkan Shemirani, un medic veterinar din Teheran. „Forțele de poliție arestează oameni pentru că și-au plimbat câinii sau chiar pentru că i-au transportat în mașini, pe baza interpretării lor a ceea ce ar putea fi văzut ca simboluri ale occidentalizării.”

Dr. Shemirani a mai spus că autoritățile au creat chiar și o „închisoare” pentru animalele de companie confiscate.

„Am auzit o mulțime de povești de groază din acel loc”, a adăugat el. „Animalele au fost ținute multe zile în spații deschise, fără hrană sau apă adecvată, în timp ce proprietarii câinilor treceau prin tot felul de probleme legale.”

Problemele economice ale Iranului după ani de sancțiuni occidentale au jucat și ele un rol în noul proiect de lege. Autoritățile au interzis importurile de hrană pentru animale de companie de mai bine de trei ani, ca parte a eforturilor de a păstra rezervele de valută ale țării.

Într-un peisaj dominat de mărci străine, asta a însemnat o creștere a prețurilor locale, mai ales după înființarea unei piețe underground.

„Suntem foarte dependenți de oamenii care introduc alimente în secret”, a declarat proprietarul unei clinici veterinare din orașul Mashhad. „Prețurile sunt acum de cinci ori mai mari decât în ​​urmă cu câteva luni.”

Proprietarul a susținut că hrana pentru animale de companie produsă local nu respecta standardele de calitate. “Calitatea este foarte slabă. Fabricile folosesc carne sau pește ieftin, chiar și ingrediente expirate”, au spus aceștia.

Problemele felinelor

Dar noua legislație nu vizează doar câinii. Pe o listă de animale sunt incluse și pisicile, chiar și crocodilii sunt menționați. Asta în ciuda faptului că Iranul este locul de naștere al pisicilor persane, una dintre cele mai faimoase rase din lume.

„Vă vine să credeți că acum pisicile persane nu sunt în siguranță în patria lor?”, spune un veterinar din Teheran. “Nu există nicio logică în spatele acestei legi.”

Dr. Mohebi, președintele Asociației Veterinare Iraniene, a numit legea propusă „penibilă”. „Dacă parlamentul va adopta proiectul de lege, generațiile următoare ne vor aminti ca fiind oameni care au interzis câinii pentru că sunt câini și pisici pentru că sunt pisici.”

ADVERTISEMENT