News

Țara în care școala începe la 5:30 dimineața. Experimentul îi revoltă pe elevi: ”Nu pot accepta”

Școala începe la 5:30 într-o țară care și-a propus să-i cheme pe elevi la cursuri cu noaptea în cap. Proiectul pilot a fost deja implementat.
15.03.2023 | 14:46
Tara in care scoala incepe la 530 dimineata Experimentul ii revolta pe elevi Nu pot accepta
Elevi la școală la ora 5 dimineața. Foto: Unsplash
ADVERTISEMENT

Școala începe la 5:30 în Asia. Indonezia vrea să-și cheme elevii la școală la ora 5:30 dimineața și startul a fost deja dat de provincia East Nusa Tenggara, zona Kupang, unde a fost implementat un proiect pilot. Elevii și profesorii sunt revoltați și nu înțeleg de ce politicienii vor să-i chinuie pe tineri în acest mod.

Țara în care școala începe la 5:30

Școlile din Indonezia încep orele, de obicei, între 7 și 8 dimineața, la fel ca în restul țărilor civilizate. Cu toate acestea guvernatorul Viktor Laiskodat crede că o astfel de lege întărește disciplina copiilor, cu toate că părinții se plâng că cei mici vor fi epuizați.

ADVERTISEMENT

”Este extrem de dificil, acum trebuie să plece de acasă când încă este întuneric beznă. Nu pot accepta acest lucru, siguranța lor nu este garantată atunci când este întuneric și liniște”, s-a plâns Rambu Ata, mama unui copil de 16 ani, pentru The Guardian.

Fiica ei Eureka trebuie acum să se trezească la 4 dimineața pentru a se pregăti și a merge cu motocicleta la școală. ”Acum, de fiecare dată când ajunge acasă, este epuizată și adoarme imediat”, se plânge Ata. ”Nu are nicio corelație cu efortul de a îmbunătăți calitatea educației”, s-a plâns și Marsel Robot, expert în educație de la Universitatea Nusa Cendana.

ADVERTISEMENT

În fiecare dimineață devreme, adolescenți adormiți pot fi văzuți trecând cu greu pe străzi în drum spre școală. Momentan, în acest experiment participă elevi de clasa a XII-a de la 10 licee care, încep cursurile la ora 5:30. Din păcate autoritățile au intenția să extindă acest tipar și la alte grupe de vârstă și, cel mai probabil, în alte orașe.

Pe termen lung, lipsa de somn ar putea pune în pericol sănătatea studenților și poate provoca o schimbare a comportamentului la copii, cred experții. ”Vor dormi doar câteva ore și acesta este un risc grav pentru sănătatea lor. Acest lucru le va cauza, de asemenea, stres și își vor evacua stresul acționând”, a completat Robot.

ADVERTISEMENT

Un studiu din 2014 publicat de Academia Americană de Pediatrie a recomandat ca elevii de gimnaziu și liceu să înceapă cursurile la ora 8:30 sau mai târziu, pentru a avea suficient timp pentru somn. Schimbarea regulilor din această regiune a Indoneziei a fost contestată inclusiv de unii parlamentari locali, care au cerut guvernului să anuleze ceea ce ei au numit o politică fără temei.

Cu toate acestea, administrația locală și-a menținut experimentul, în ciuda criticilor, și l-a extins chiar și la agenția locală de educație, unde și funcționarii publici își încep ziua acum la 5:30. Oamenii nu au de ales și încearcă să respecte regulamentul. ”Ca funcționar public, sunt gata să respect regulamentul și voi face tot posibilul”, a declarat Rensy Sicilia Pelokilla, un funcționar public din regiune.

ADVERTISEMENT

Academia Americană de Medicină a Somnului transmite că cei mici, cu vârsta cuprinsă între 6-12 ani, ar trebui să doarmă în mod regulat 9-12 ore pe 24 de ore, iar adolescenții cu vârsta între 13-18 ani să doarmă 8-10 ore pe 24 de ore.

ADVERTISEMENT
Tags: