News

Țara în care se așteaptă un scenariu de coșmar din cauza coronavirusului. Comunitatea internațională e îngrijorată

11.04.2020 | 23:33
Tara in care se asteapta un scenariu de cosmar din cauza coronavirusului Comunitatea internationala e ingrijorata
ADVERTISEMENT

Yemen este în acest moment țara în care se așteaptă un scenariu de coșmar din cauza coronavirusului. Aceste previziuni sumbre sunt cauzate de o realitate cruntă din această națiune, care are un sistem medical distrus din cauza războiului civil.

Țara în care se așteaptă un scenariu de coșmar din cauza coronavirusului. Comunitatea internațională e îngrijorată

În ultimele ore, autoritățile din Yemen au raportat primul caz de infectare cu COVID-19. În viziunea specialiștilor, acesta poate fi începutul unui adevărat coșmar pentru țara situată în Peninsula Arabică din sud-vestul Asiei.

ADVERTISEMENT

ONG-ul britanic Oxfam a lansat deja un sever semnal de alarmă în legătură cu posibilitatea ca în Yemen să izbucnească o dramă de proporții. După mulți ani de război civil devastator, societatea din Yemen traversează momente dificile, iar sistemul medical este unul aproape distrus.

În acest moment, Yemenul suferă cea mai gravă criză umanitară din lume, iar milioane de oameni se bazează pe ajutorul alimentar.

ADVERTISEMENT

Bolile numeroase, incluzând holera, dengue (n.r   cea mai comună boală umană transmisă prin insecte) și malaria stăpânesc țara și doar jumătate din spitale sunt pe deplin funcționale.

ONU: ”Efectul coronavirus în Yemen ar putea fi unul devastator”

Lise Grande, coordonatorul umanitar al ONU, a declarat că efectul coronavirus în Yemen ar fi ”catastrofal” dacă s-ar răspândi.

ADVERTISEMENT

”De câteva săptămâni ne-am temut de acest lucru și acum s-a întâmplat. După cinci ani de război, oamenii din toată țara au unele dintre cele mai scăzute niveluri de imunitate și cele mai mari niveluri de vulnerabilitate acută din lume”, a spus aceasta, conform BBC.

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a declarat că furnizează servicii medicale, truse de testare, ventilatoare și instruire serviciilor de sănătate din Yemen.

ADVERTISEMENT

Xavier Joubert, directorul Salvați Copiii din Yemen, a declarat că este esențial ca ambele părți din războiul civil să ajungă la un acord de încetare a focului.

“Acesta este un moment în care ne-am temut cu toții și am sperat să evităm, deoarece Yemenul este insuficient critic pentru a face față acestui virus”

“Un focar de Covid-19 în Yemen va pune o tensiune puternică asupra infrastructurii de sănătate deteriorată a țării și va avea un impact devastator asupra civililor săi. Dacă nu acționăm astăzi, la ceea ce vom asista mâine poate fi de nedescris.”, spune Joubert.

ADVERTISEMENT