News

Țara în care sute de mii de pești ar fi murit din cauza căldurii. Imagini șocante cu dezastrul ecologic

Aproape 200 de tone de pește mort au fost colectate din rezervorul Song May din provincia Dong Nai, în sudul Vietnamului.
04.05.2024 | 14:56
Tara in care sute de mii de pesti ar fi murit din cauza caldurii Imagini socante cu dezastrul ecologic
Dezastru ecologic de proporții în Vietnam. Sursa foto: Hepta
ADVERTISEMENT

La fel ca în mare parte din Asia de Sud-Est – unde școlile au fost forțate recent să se închidă mai devreme, iar consumul de electricitate a crescut – sudul și centrul Vietnamului au fost pârjolite de o căldură devastatoare. Imaginile apocaliptice, cu zeci de tone de pește mort din apele rezervorului Song May, arată amploarea dezastrului ecologic din zonă.

Zeci de tone de pește mort într-un lac din Vietnam

“Toți peștii din rezervorul Song May au murit din cauza lipsei de apă”, a declarat pentru AFP un rezident local din districtul Trang Bom. “Viața noastră a fost dată peste cap în ultimele 10 zile din cauza mirosului”.

ADVERTISEMENT

Imaginile arată locuitori care se plimbă cu barca și cu barca prin rezervorul Song May de 300 de hectare, cu apa abia vizibilă sub o pătură de viețuitoare marine moarte. Potrivit rapoartelor mass-media, în zonă nu a mai plouat de săptămâni întregi, iar apa din rezervor este prea scăzută pentru ca aceste creaturi să supraviețuiască.

Administrația rezervorului a evacuat anterior apa pentru a încerca să salveze culturile din aval, a declarat Nghia. “Apoi au încercat să renoveze rezervorul, aducând o pompă pentru a scoate noroiul, astfel încât peștii să aibă mai mult spațiu și apă”, a spus el.

ADVERTISEMENT

Cu toate acestea, eforturile nu au funcționat și, la scurt timp după aceea, mulți dintre pești au murit, rapoartele presei locale sugerând că ar fi pierit până la două sute de tone. Ziarul Tuoi Tre a relatat că firma care se ocupă de gestionarea lacului a început dragarea la începutul anului 2024, plănuind inițial să elibereze apă suplimentară în rezervor pentru pești.

“Dar, din cauza unui val de căldură necruțător, investitorul a eliberat apa în zona din aval, ceea ce a dus la scăderea nivelului apei. Ca urmare, peștii au murit în masă”, a relatat ziarul.

ADVERTISEMENT

Rezervorul este sursa de apă pentru culturile din districtele Trang Bom și Vinh Cuu din provincia Dong Nai. Autoritățile investighează incidentul, în timp ce lucrează pentru a elimina rapid peștii morți. “Sperăm că autoritățile vor face tot posibilul pentru a îmbunătăți situația”, a declarat Nghia.

Temperaturi extreme în Asia

Potrivit meteorologilor, temperaturile din provincia Dong Nai, aflată la 100 de kilometri vest de Ho Chi Minh City, au atins în aprilie aproximativ 40 de grade Celsius, depășind recordul de temperatură înregistrat în 1998.

ADVERTISEMENT

Temperaturile galopante au un impact și asupra Cambodgiei vecine, unde maxima ar putea ajunge la 43 de grade pe mercur. Miercuri, premierul cambodgian Hun Manet a ordonat ca școlile să ia în considerare închiderea pentru a-i proteja pe profesori și elevi de căldură și a pus oficialii în așteptare în caz de penurie de apă.

Aceasta vine după ce marți, ministrul educației a ordonat unităților de învățământ să scurteze cursurile de dimineață și să le amâne pe cele de după-amiază, în încercarea de a evita cea mai mare parte a căldurii de la amiază.

Hang Chuon Naron a declarat că măsurile au fost “pentru a preveni riscurile și pentru a evita bolile care ar afecta sănătatea” elevilor și profesorilor. Între timp, în Thailanda, consumul de electricitate a atins marți noi recorduri, în timp ce temperaturile din provincia nord-estică Udon Thani au depășit 44C.

ADVERTISEMENT
Cel mai nou cuplu din tenis! Jannik Sinner a confirmat la Roland Garros...
Cel mai nou cuplu din tenis! Jannik Sinner a confirmat la Roland Garros relația cu jucătoarea din circuitul WTA
Șumudică, o concediere inspirată: dovada că turcii au procedat bine când i-au arătat...
Șumudică, o concediere inspirată: dovada că turcii au procedat bine când i-au arătat ușa
FOTO EXCLUSIV Echipamentul jalnic al lotului olimpic al României a înfuriat-o pe Dana...
FOTO EXCLUSIV Echipamentul jalnic al lotului olimpic al României a înfuriat-o pe Dana Budeanu: „Arată ca puii de Crevedia”. COSR a primit bani de la Dedeman pentru o vestimentație comparată cu hainele de lucru ale muncitorilor nepalezi
Locul din Europa care a fermecat o turistă. Se află la doar câteva...
Locul din Europa care a fermecat o turistă. Se află la doar câteva ore de România: "Cel mai frumos loc din lume"
Momentul în care Leonard Doroftei i-a redus la tăcere pe canadieni. Ce a...
Momentul în care Leonard Doroftei i-a redus la tăcere pe canadieni. Ce a fost pus să facă după ce a luat-o de la zero
Ilinca Vandici, mesaj neașteptat pentru Bianca Drăgușanu:
Ilinca Vandici, mesaj neașteptat pentru Bianca Drăgușanu: "Nu te mai posta cu abundență, lux. Ține-le pentru tine". Ce a dezvăluit Teo Trandafir despre Gabi Bădălău
IMPOZITE mai mari pentru pensie. Seniorii care vor primi BANI mai puțini
IMPOZITE mai mari pentru pensie. Seniorii care vor primi BANI mai puțini
Zi liberă pentru elevi și profesori! Ce se sărbătorește pe 5 iunie 2024
Zi liberă pentru elevi și profesori! Ce se sărbătorește pe 5 iunie 2024
Veste mare pentru românii care merg la mare. Se deschide noua autostradă
Veste mare pentru românii care merg la mare. Se deschide noua autostradă
Radu Mazăre, tată la 55 de ani din închisoare. Imagini din camera intimă...
Radu Mazăre, tată la 55 de ani din închisoare. Imagini din camera intimă de la Jilava, unde el și soția lui l-au conceput pe Aris.
VIDEO. Familie din Timișoara, terorizată de vecinii cu care împarte aceeași casă. Dominic...
VIDEO. Familie din Timișoara, terorizată de vecinii cu care împarte aceeași casă. Dominic Fritz: „În 2024, încă sunt timișoreni agresați și hărțuiți fără ca statul român să-i protejeze”
Motivul care a dus la separarea pe bani grei a „Reginei Întunericului”, Gabriela...
Motivul care a dus la separarea pe bani grei a „Reginei Întunericului”, Gabriela Lucuțar: „Un divorț nu e o înmormântare”