News

Țara puternică din UE în care cazurile de depresie au crescut dramatic: “Nu mai putem închide ochii”

O țară europeană se confruntă cu tot mai multe cazuri de depresie, în rândul angajaților din anumite domenii. Statisticile sunt alarmante
26.03.2025 | 19:34
Tara puternica din UE in care cazurile de depresie au crescut dramatic Nu mai putem inchide ochii
Tot mai multe cazuri de depresie înregistrate într-o țară europeană puternică. Foto: freepik.com
ADVERTISEMENT

Deși Germania are una dintre cele mai dezvoltate economii din Europa, se pare că nu este totul numai lapte și miere. Staticile spun că sunt tot mai multe cazuri de depresie, în rândul angajaților.

Creștere alarmantă a cazurilor de depresie

Tot mai mulți angajați din Germania suferă de depresie, arată un raport făcut de o companie de asigurări medicale și citat de agenția DPA. Astfel, în anul anterior s-a înregistrat o creștere de 50% față de anul 2023, conform descopera.ro.

ADVERTISEMENT

Așadar, documentul arată că în 2024 s-au înregistrat 183 de zile de concediu medical pentru depresie la fiecare 100 de angajați asigurați. De asemenea, numărul total al zilelor de concediu medical pentru probleme legate de sănătatea mintală a crescut de la 323 la 342 la fiecare 100 de angajați, conform sursei citate.

„Numărul ridicat de afecțiuni mintale este deseori asociat cu absențe prelungite și stigmatizarea angajaților afectați și ai angajatorilor acestora”, a declarat Andreas Storm, directorul companiei de asigurări medicale, citat de Yahoo News.

ADVERTISEMENT

Cei mai afectați sunt oamenii care lucrează în domeniul îngrijirii copiilor și vârstnicilor. Aceste domenii de activitate sunt cunoscute pentru nivelul ridicat de stres și solicitare emoțională.

„Nu mai putem închide ochii, întrucât sănătatea mintală este un factor-cheie al succesului unei societăți reziliente și al Germaniei ca un loc propice pentru afaceri”, a adăugat Andreas Storm.

ADVERTISEMENT

Depresia, considerată „boala secolului” și în România

Autoritățile din Sibiu fac eforturi în acest sens. Direcția de Sănătate Publică (DSP) Sibiu derulează în această perioadă o campanie de conștientizare și educare în unitățile de învățământ, conform oradesibiu.ro.

ADVERTISEMENT

„Depresia afectează tot mai multă populație, indiferent de vârstă. Trebuie tras un semnal de alarmă asupra faptului că, în lipsa ajutorului specializat și, acolo unde este cazul, a tratamentului specific, boala poate avea consecințe grave, chiar amenințătoare de viață.

Încurajăm sibienii de toate vârstele să ceară ajutor consilierilor școlari, psihologilor, medicilor de familie și, bineînțeles, specialiștilor în sănătate mintală. Depresia este o boală și trebuie tratată ca orice altă afecțiune, fără rușine, dar cu seriozitate și multă empatie”, a declarat Horațiu Cojocaru, director executiv DSP Sibiu.

Potrivit datelor oficiale, în cursul anului 2024, la nivelul județului Sibiu au fost raportate 226 de cazuri de depresie, dintre care 125 la femei. Un caz a fost înregistrat la un preadolescent, iar alte cinci cazuri au fost raportate la persoane cu vârste cuprinse între 15 și 19 ani, potrivit sursei menționate.