Țara avansată care a găsit o adevărată comoară în România. În timp, aceasta va fi valorificată și va fi transformată în energie electrică. Iată despre ce este vorba!
Se spune că gunoiul unora poate fi comoara altora, iar această replică pare să fie adevărată, la propriu. Una dintre cele mai dezvoltate țări din lume privește gunoiul din România ca pe o comoară și are planuri mărețe cu el.
China vrea să se folosească de potențialul deșeurilor din județul Vrancea. Lucrurile par cât se poate de serioase, președintele Consiliului Județean având deja o întâlnire cu reprezentanții unor investitori chinezi.
Reprezentanții chinezilor au ajuns la Centrul de Management Integrat al Deșeurilor pentru a analiza potențialul lor. Doar așa, deșeurile din Vrancea vor putea fi transformate în energie electrică și în biogaz.
Realizarea unui astfel de proiect reprezintă un pas uriaș pentru comunitatea din Haret. Planul investitorilor chinezi are beneficii atât pentru mediu, cât și pentru localitate, reducând considerabil costurile pentru serviciile de salubritate.
”Am venit cu câțiva reprezentanți ai unor investitori străini, pentru a vedea condițiile și potențialul pentru a dezvolta procesarea și valorificarea deșeurilor de toate tipurile. Pe de o parte, trebuie să maximizăm valorificarea deșeurilor, scăzând astfel prețurile la colectare. Pe de altă parte, să protejăm mediul prin neutralizarea acestor deșeuri și transformarea lor în biogaz și energie electrică.”, declarat președintele CJ Vrancea, Nicușor Halici, potrivit stiripesurse.ro.
Pentru ca proiectul să prindă contur, este nevoie de o investiție uriașă. În funcție de tipul de producție, investiția pentru o tonă de gunoi prelucrată variază între 800.000 și 1.5 milioane de euro.
Deșeurile din județul Vrancea au potențial uriaș și pot fi transformate atât în curent, cât și în reziduuri pentru agricultură. De asemenea, gunoiul din Vrancea mai poate fi transformat și în gaz, fapt ce ar fi benefic pentru magistrala de gaz deja existentă.
”Prezența noastră aici este motivată de posibilitatea racordării la sistemul național de transport al energiei electrice Transelectrica și la sistemul de distribuție a gazelor Transgaz. De asemenea, ne bucură faptul că implicarea noastră poate contribui la reducerea costurilor pentru populație.”, a spus Constantin Benclinov, reprezentantul investitorului străin.
Momentan, nu s-a stabilit nimic concret, urmând ca președintele Consiliului Județean Vrancea și investitorii străini să mai poarte discuții și în viitor. Scopul acestora este de a stabili fezabilitatea unei astfel de investiții în județul Vrancea.
Dacă se concretizează totul, proiectul din Vrancea nu va fi singurul de acest fel din România. În prezent, Vâlcea și Cluj se mai pot lăuda și ele cu investiții în valorificarea potențialului deșeurilor.