Turcia atrage anual mii de turiști, mulți dintre aceștia chiar români. Unul dintre punctele de atracție principale este reprezentat de litoral. Totuși, țara are mult mai multe de oferi, cum ar fi numeroase izvoare termale.
Turcia, asemenea României, se poate lăuda cu mai multe stațiuni termale, de care turiștii și localnicii se bucură la maxim odată cu venirea sezonului rece. De fapt, țara se află la o mică distanță de noi are mai bine de 1500 de izvoare termale și 260 de facilități din această categorie.
Chiar dacă mulți turiști ajung aici mai degrabă pentru litoral, autoritățile își doresc să promoveze resursele naturale. Astfel că, oferă turiștilor numeroase servicii, precum băi de abur, masaje, tratamente de înfrumusețare și detoxifiere.
Toate acestea au loc într-un cadru natural deosebit. Și, în plus, vizitatorii nu se bucură numai de izvoarele termale, bogate în sulf, calciu, magneziu și bicarbonat, ci și de cultura și tradițiile din Turcia.
Unul dintre cele mai cunoscute locuri cu izvoare termale din Turcia poartă numele de „Castelul din bumbac”, Pamukkale, fiind recunoscut ca patrimoniu UNESCO. Denumirea este inspirate de terasele albe de travertin formate de depunerile de calciu din izvoare.
În apropierea locului este situat și orașul antic Hierapolis, ale cărui ruine pot fi vizitate. Cei de la Autoritatea pentru Promovarea și Dezvoltarea Turismului din Turcia (TGA) au menționat că Pamukkale este considerat un adevărat miracol al naturii.
„Pamukkale și orașul antic Hierapolis, situate împreună pe lista UNESCO, au fost un centru de sănătate și welness datorită apelor termale din zonă. Merită vizitată Piscina Cleopatrei din Hierapolis, cu o temperatură constantă a apei de aproximativ 35°C. De asemenea, mai sunt alte trei regiuni termale care merită văzute: Sarayköy, Gölemezli și Karahayıt, ale căror ape sunt bogate în fier și calciu”, spus autoritățile despre unul dintre cele mai cunoscute izvoare termale din Turcia.
Afyonkarahisar este capitala turismului balnear din Turcia. Orașul intră în Ruta Europeană a Orașelor Termale Istorice și are izvoare termale pline de minerale, ce pot trata afecțiunile pielii, bolile de stomac, rinichi, intestine, precum și artrita.
„Pe lângă faptul că te poți bucura de piscinele fierbinți în facilitățile excelente din Afyon, unde temperaturile variază între 42 și 53°C, poți, de asemenea, să te relaxezi într-o baie de nămol. După aceste tratamente terapeutice, merită să explorezi văile frigiene din oraș, care poartă urmele civilizației frigiene, reprezentate de fragmente de rocă și ruine antice”, au spus gazdele, conform adevarul.ro.