În această țară numărul vacant al locuințelor a ajuns la 9 milioane, o creștere de 510.000 comparativ cu anul 2018. Asta, pentru că tot mai mulți proprietari în vârstă ajung să trăiască singuri, iar numărul locuințelor vacante din Japonia a ajuns la 9 milioane, conform cifrelor guvernamentale publicate marți.
De altfel, numărul locuințelor neocupate la 1 octombrie este 13,8% din toate casele din țară, un nivel record. Așadar, conform datelor făcute publice de Ministerul Afacerilor Interne și Comunicațiilor din Japonia, una din șapte case este abandonată de oameni. În 1973, în Japonia existau 1,72 milioane de locuințe vacante.
Acestea reprezentau 5,5% din totalul locuințelor, iar cifra a crescut la 4,48 milioane în 1993, însă s-a dublat în ultimii 30 de ani. Conform datelor ministerului, din cele 9 milioane de locuințe neocupate, 4,43 milioane sunt disponibile pentru închiriere. Între timp, la vânzare au fost scoase 330.000 e locuințe, conform Antena 3.
În total, numărul locuințelor secundare goale, cum ar fi casele de vacanță, au ajuns la 380.000, potrivit acelorași date. Interesant, situația restului de 3,85 milioane de locuințe rămâne necunoscută. Numărul total al locuințelor din Japonia a crescut, așadar, cu 2,61 milioane, ajungând la 65,02 milioane, conform sondajului.
Cât despre casele ocupate, această cifră a crescut cu 2,03 milioane, ajungând la 55,65 milioane. Acest sondaj privind situația locuințelor din Japonia este realizat o dată la cinci ani, începând cu anul 1948, după sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial.
Situația pare asemănătoare cu cea din Malaezia, acolo unde un oraș care a costat 100 de miliarde de dolari nu este locuit de nimeni. Este vorba despre Forest City din Johor, oraș care a costat o avere în 2016, în cadrul inițiativei Belt and Road.
Investitorul a fost Country Garden, în speranța că Forest City va deveni prima metropolă ecologică care a găzduit 1 milion de oameni. Doar că, din cauza crizei economice globale, doar 15% din proiect a fost finalizat, astfel că doar 1% din oraș este ocupat.
Inginerul Nazmi Hanafiah s-a mutat în Forest City, însă după doar șase luni a decis să părăsească acest oraș. De altfel nici nu vrea să se mai întoarcă niciodată, fiind speriat de singurătatea de aici. ”Nu mi-a păsat de garanție, nu mi-a păsat de bani.
Trebuia doar să plec. Mi se face pielea de găină doar când trec pe aici. Ești complet singur, doar tu și gândurile tale”, a explicat tânărul pentru BBC. În 2019, doar 500 de persoane locuiau în acest oraș, însă în viitor s-ar putea ca și aceștia să plece definitiv.