Într-o țară de pe glob a fost descoperită o adevărată comoară. Noile informații ar putea prezenta un mare interes pentru marile puteri ale lumii, inclusiv China, Europa, SUA, dar și Rusia.
Conform presei internaționale, în Kazahstan a fost descoperit cel mai mare zăcământ de metale grele. Menționăm faptul că această descoperire e una cu adevărat uimitoare, dar și neașteptată.
În prezent, Kazahstanul nu figurează în prezent pe lista US Geological Survey a țărilor cu zăcăminte de metale rare. Și dacă într-adevăr, estimările de până acum se vor confirma, atunci zăcământul ar plasa Kazahstanul în spatele Chinei și Braziliei după mărimea rezervelor.
Cât de mare este zăcământul descoperit? Presa străină scrie că ar fi vorba de aproximativ un milion de tone de elemente care sunt considerate vitale pentru economie. Acesta este și motivul pentru care vorbim despre o adevărată comoară.
Mai departe, odată ce lucrurile se vor concretiza, această țară ar putea prezenta mare interes pe glob. Mai exact, pământurile rare ar cuprinde 17 materii prime esențiale pentru tranziția la energia verde.
De aceste materii prime sunt foarte interesate țări precum China, Rusia, Statele Unite și țări din Europa. Astfel, mai toate puterile globale ar putea să își centreze atenția către Kazahstan.
„Acesta este cel mai mare zăcământ de pământuri rare din Kazahstan”, a declarat pentru AFP un purtător de cuvânt al ministerului industriilor. Și se pare că unele țări deja își arată interesul.
Mai exact, printre cei care se luptă pentru influență în această regiune bogată cu resurse se numără atât Turcia, China, Rusia, cât și Uniunea Europeană. Unde se află însă această comoară adevărată?
Într-o declarație pe Telegram, ministerul industriilor a spus că situl Zhana Kazahstan, care se află la 420 km de capitala țării. Cât despre ceea ce conține, până acum s-a stabilit că ar fi vorba despre neodim, ceriu, lantan și ytriu.
Aceeași sursă a mai ținut să sublinieze și faptul că că s-ar putea extrage în medie 700 de grame de metale rare pe tonă. „Acest lucru ar putea plasa Kazahstanul printre primele țări din lume cu zăcăminte de pământuri rare în viitor”, a adăugat ministerul.
Un aspect foarte important e legat de faptul că această țară nu dispune de tehnologia necesară pentru exploatarea zăcămintelor. Astfel, este nevoie de investiții străine în zonă.