Exasperaţi de absenţele de la muncă motivate de problemele de sănătate, şefii multor companii din vestul Europei apelează la detectivi particulari pentru a verifica legalitatea concediului medical. Ei angajează investigatori pentru a afla dacă angajatul este cu adevărat bolnav sau dacă folosește concediu medical pentru probleme personale.
De exemplu, agenția de detectivi „Lentz Group” din Frankfurt a înregistrat o creștere bruscă a comenzilor, de două ori mai multe în 2024, decât în urmă cu câțiva ani. Cifra ajunge la 1.200 de cazuri pe an.
Preţul nu este deloc mic, o investigaţie de 3-4 zile ajungând să coste între 6.000 şi 8.000 de euro. Totuşi, costul angajării detectivilor este mult mai mic decât plățile obișnuite ale concediului medical pentru angajații ineficienți.
Fondatorul agenției, Markus Lenz, spune că angajaţii săi găsesc îi uneori pe lucrătorii aflaţi oficial în concediu medical ba la cumpărături, ba făcând renovări la domiciliu sau chiar pleacă în excursii.
Potrivit agenției de statistică Destatis, numărul mediu de zile de boală per angajat a crescut la 15,1 zile în 2023, ceea ce a jucat un rol în scăderea cu 0,8% a PIB-ului Germaniei, echivalentul a 30 de miliarde de euro.
Creșterea a fost cauzată parțial şi de regulile relaxate din timpul pandemiei, când concediul medical putea fi obținut chiar și prin telefon. Acest lucru a dus la simulări constante în timpul consultațiilor medicale de “la distanță”.
Potrivit Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică ( OCDE ), în 2023, germanii au ratat în medie 6,8% din timpul lor de lucru din cauza bolii, cea mai slabă rată în comparație cu alte țări din Uniunea Europeană.
Situația este agravată de faptul că, în Germania, angajații aflați în concediu medical au dreptul să primească salariul integral de la angajator până la șase săptămâni pe an. Abia după expirarea acestui termen instituțiile de asigurări de sănătate preiau plata indemnizațiilor de boală.
Cu toate acestea, experții subliniază că nu toate cazurile de concediu medical sunt abuzuri ale angajaţilor. Adesea, nivelurile ridicate de cereri de concediu medical sunt asociate cu stres crescut, boli respiratorii și sănătate mintală, care s-au agravat după pandemie.