Într-o țară din Europa elevii au posibilitatea de a-și lua un an “pauză” de la școală. Măsura are rolul de a ajuta copiii să descopere ce carieră își doresc să urmeze. 80 la sută dintre școlari urmează această variantă.
Elevii din Irlanda sunt cei care pot renunța la școală timp de un an, însă nu pentru o vacanță ce ar dura 12 luni. În această perioadă, ei se pot înscrie la diverse activități sau programe de voluntariat pentru a afla ce domeniu este potrivit pentru ei.
În acest fel, minorii sunt ajutați să descopere ce meserie ar vrea să urmeze odată cu finalizarea studiilor. Programul se numește „Anul de Tranziție” și a fost introdus în școlile din Irlanda încă din 1994, potrivit Digi 24.
În prezent, 80 la sută dintre elevi aleg să parcurgă acest program. Printre cei care au beneficiat de avantajele „Anului de Tranziție” se află și celebrul actor Cillian Murphy.
Câștigătorul premiului Oscar din rolul principal al filmului ”Oppenheimer” și îndrăgit datorită personajului Thomas Shelby din serialul Peaky Blinders a descoperit că este pasionat de actorie chiar în anul de tranziție.
Programe similare au fost introduse și în alte state, precum Germania și Olanda. Totodată, minorii care au cel puțin 14 ani, din Danemarca și Norvegia, pot pune stop activității școlare, pentru o perioadă, pentru a urma activități menite să-i ajute în dezvoltarea personală sau în activități sportive.
Pe de altă parte, România se clasează pe ultimul loc la aproape toți indicatorii care arată calitatea și importanța educației, potrivit unui raport din 2023 al Comisiei Europene. Datele arătau nivelul sistemelor de educare din UE.
Diferențele între școala românească și cea din alte țări europene încă persistă. Dacă în Irlanda sau Danemarca se acordă o atenție deosebită dezvoltării personale a elevilor, în România situația este foarte diferită.
Mulți dintre elevii români, părinții și chiar profesorii consideră că programa școlară este prea încărcată. De asemenea, nu răspunde cu adevărat nevoilor copiilor, comparativ cu sistemul de învățământ din alte țări europene.