News

Țara unde eutanasierea reprezintă 1 din 20 de decese. Câți oameni au apelat la această metodă în 2023

Numărul oamenilor care au apelat la eutanasiere a crescut, într-o țară cunoscută. Ce arată datele oficiale transmise de autorități
12.12.2024 | 21:03
Tara unde eutanasierea reprezinta 1 din 20 de decese Cati oameni au apelat la aceasta metoda in 2023
Țara unde eutanasierea reprezintă 1 din 20 de decese. colaj Fanatik/ Foto freepik/hepta
ADVERTISEMENT

Numărul persoanelor care au apelat la eutanasiere a crescut, în 2023, într-o țară cunoscută. Una din 20 de persoane care au decedat au ales această metodă, reprezentând moartea asistată.

Peste 15.000 de persoane din Canada au apelat la eutanasiere în 2023

Este vorba de Canada, aici unde moartea asistată a devenit legală încă din 2016. Rata celor care vor să-și pună capăt vieții în acest mod a crescut pentru al cincilea an la rând, potrivit BBC.

ADVERTISEMENT

Recent, Health Canada a publicat al cincilea raport anual de la legalizarea morții asistate. Datele din acest an dezvăluie inclusiv informații referitoare la etnia celor care apelează la eutanasie.

În 2023, peste 15.000 de persoane din Canada au murit prin eutanasiere, așa cum arată datele publicate de sursa citată. Mai exact, 4,7 % din decesele din acest stat s-au produs prin această metodă.

ADVERTISEMENT

Raportul mai dezvăluie că rata morții asistate a crescut cu circa 16% anul trecut. Cu toate acestea, se remarcă o scădere față de creșterea medie de 31 la sută înregistrată în anii trecuți.

În ceea ce privește persoanele care au apelat la această metodă de a-și încheia viața, 96% dintre cei care au beneficiat de eutanasiere „aveau în față o moarte naturală previzibilă”. 4% sufereau de boli cronice pe termen lung.

ADVERTISEMENT

Accesul la moartea asistată ar putea fi extins până în 2027

Cei mai mulți dintre cei care au decis să moară prin eutanasie sufereau de cancer. Vârsta medie a acestora a fost de 77 de ani. De asemenea, 96% dintre aceștia erau albi, iar al doilea grup etnic era cel al est-asiaticilor (1,8%).

Inițial, Canada a fost de acord cu decesul asistat doar în cazul celor a căror moarte era „previzibilă în mod rezonabil”. În 2021, accesul a fost extins pentru oamenii care nu suferă de afecțiuni în fază terminală, dar vor să-și încheie socotelile cu viața în urma unor boli cronice.

ADVERTISEMENT

În 2023, cele mai multe decese asistate au fost înregistrate în Quebec, adică 37% din totalul acestora.  Până în 2027, inclusiv persoanele cu boli mintale din Canada ar putea beneficia de moartea asistată, conform unui proiect de lege.

Printre țările care au implementat legi referitoare la moartea asistată se află și Spania, Austria, Australia sau Noua Zeelendă.

ADVERTISEMENT
Tags: