News

Țara unde se nasc cei mai puțini copii. Și-a bătut propriul record pentru cea mai scăzută rată a fertilității

Ce țară riscă o prăbușire majoră a populației, după ce a înregistrat cea mai scăzută rată a fertilității din lume, pentru al doilea an consecutiv. Numărul de nou-născuți a scăzut la un nou minim istoric de 260.000
25.08.2022 | 17:01
Tara unde se nasc cei mai putini copii Sia batut propriul record pentru cea mai scazuta rata a fertilitatii
Rata fertilității din Coreea de Sud este cea mai mică din lume Foto: hepta, colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Coreea de Sud și-a doborât anul trecut propriul record pentru cea mai scăzută rată totală a fertilității din lume, au arătat datele recensământului, iar experții estimează că va scădea și mai mult în acest an, scăderea adâugându-se la îngrijorările legate de scăderea și îmbătrânirea populației.

Coreea de Sud și-a bătut propriul record pentru cea mai scăzută rată a fertilității

În aceeași perioadă, numărul de nou-născuți din țară a scăzut la un nou minim istoric de 260.000, în scădere cu 4,3% față de anul anterior, potrivit datelor biroului de recensământ din Coreea de Sud publicate în această săptămână. Este al doilea an consecutiv când numărul nașterilor a scăzut sub 300.000.

ADVERTISEMENT

Coreea de Sud se numără printre multele țări dezvoltate care se confruntă cu o scădere a nașterilor și a ratelor de fertilitate. De exemplu, Hong Kong a avut o rată de fertilitate de 0,9 în 2020, în timp ce în Singapore a fost de 1,1.

Factori de stres

Anul trecut, serialul sud-coreean Netflix Squid Game a luat lumea cu asalt. În emisiune, 456 de concurenți îndatorați concurează în jocuri mortale pentru șansa de a câștiga 40 de milioane de dolari și de a-și șterge datoriile.

ADVERTISEMENT

Temele sale au rezonat în întreaga lume, dar în special pentru tinerii sud-coreeni, ale căror șanse de a urca pe scara socio-economică a țării au scăzut în ultimii ani.

Concurența pentru locurile de muncă s-a intensificat, prețurile locuințelor au crescut vertiginos, iar tinerii s-au orientat către scheme de „îmbogățire rapidă”, cum ar fi acumularea de datorii pentru a investi în criptomonede și acțiuni, împreună cu jocurile de noroc online, scrie publicația Fortune.

ADVERTISEMENT

Tinerii profesioniști sud-coreeni se confruntă, de asemenea, cu presiuni societale semnificative pentru a se conforma și presiuni la serviciu, cum ar fi ore multe lucrate și sesiuni de băut intens cu șefii și colegii de muncă.

Aceste presiuni profesionale sunt exacerbate pentru femeile care lucrează – peste jumătate din populația feminină din Coreea de Sud este în forța de muncă – care se așteaptă să facă toate cele de mai sus, dar să adere și la standarde rigide de frumusețe și să aibă grijă de casă și familie.

ADVERTISEMENT

Acești factori s-au tradus în lipsa dorinței de a deveni părinți în rândul tinerilor. Peste jumătate dintre tinerii coreeni spun că a avea copii nu este necesar după căsătorie.

De asemenea, a exacerbat criza de sănătate mintală a țării. Peste 95% din populație spune că este stresată, iar țara are cea mai mare rată de sinucidere dintre toate țările OCDE.

În anii 1970, numărul anual de nașteri din Coreea de Sud s-a situat la aproximativ 1 milion. De atunci, a scăzut constant. În 2017, această cifră a scăzut sub 400.000 pentru prima dată.

Anul trecut, numărul de nașteri la 1.000 de persoane a scăzut, de asemenea, la un nou minim istoric de 5,1, față de 5,3 în 2020. Vârsta medie la care o femeie naște a crescut, de asemenea, la 33,4 ani în 2021, față de 33,1 ani, cu un an mai devreme.

Care sunt perspectivele pentru populația Coreei de Sud

În 2020, Coreea de Sud a cunoscut prima scădere naturală a populației, deoarece numărul său de decese a depășit numărul de nou-născuți. Până la sfârșitul acestui secol, populația de 51 de milioane a Coreei de Sud s-ar putea înjumătăți, potrivit estimărilor Națiunilor Unite.

În ultimii câțiva ani, națiunea s-a străduit să găsească soluții pentru a face față populației și forței de muncă în scădere. Guvernul a pledat pentru aducerea mai multor femei – și roboți – în rândurile forței de muncă.

De asemenea, a introdus subvenții pentru a încuraja familiile să aibă mai mulți copii, inclusiv un bonus în numerar de 1.185 dolari americani pentru fiecare copil născut și o subvenție lunară de 224 de dolari pentru primul an de viață al unui copil (aceasta va crește la 373 de dolari până în 2025).

Proaspeții părinți care au o vechime la locul de muncă de șase luni au dreptul la un an de concediu pentru creșterea copilului plătit.

Dar, în practică, lucrătorii care își iau concediu de paternitate sunt încă puțini din cauza stigmatizării profesionale, în timp ce mamele care își iau concediu de maternitate sunt adesea sancționate de angajatori pentru acest lucru.

Coreea de Sud a implementat reforme pentru a-și deschide porțile pentru muncitorii migranți. Cu toate acestea, doar 3% din populația sa este născută în străinătate, având în vedere provocările de a deveni cetățean sud-coreean.

Opinia publică populară este, de asemenea, împotrivă imigrației în masă în țară.

Ministerul Egalității de Gen, un țap ispășitor politic

În aprilie 2022, Yoon Suk-yeol a câștigat cursa pentru președinția sud-coreeană pe baza unei serii de promisiuni de campanie; cu toate acestea, platforma sa anti-feministă a fost cea care i-a adus victoria finală.

O promisiune de top din campanie a fost desființarea Ministerului Egalității de Gen și Familiei (MOGEF), dar întârzierea în punerea în aplicare a acesteia după instalarea în funcție a lăsat mulți experți de gen cu speranța că Yoon va da înapoi în această decizie.

Într-un efort de a susține ministerul, unii au sugerat o abordare mai moderată, cum ar fi rebrandingul, restructurarea sau redefinirea misiunii ministerului în loc de desființarea totală.

La patru luni de la câștigarea președinției, popularitatea lui Yoon se află la niveluri minime istorice, ajungând la un nivel de aprobare de 24%.

Luna trecută, într-o încercare de a galvaniza baza anti-feministă care i-a adus președinția, Yoon a spulberat orice speranță de suspendare a desființării, solicitând să fie elaborate planuri pentru o dezmembrare rapidă a MOGEF.

MOGEF este un țap ispășitor vizat în mare parte datorită numelui său. „Ministerul Egalității de Gen și Familiei” este o traducere incorectă – poate în parte pentru a mulțumi comunitatea internațională.

Numele coreean se traduce mai exact ca „Ministerul Afacerilor Femeilor și Familiei”, scrie The Diplomat.

Această traducere corectă este cheia pentru înțelegerea reacției împotriva ministerului și a argumentului anti-feminist conform căruia bărbații sud-coreeni se confruntă cu discriminări inverse și neglijare, deoarece ministerul răspunde doar nevoilor femeilor.

Ce a făcut MOGEF pentru femeile sud-coreene?

De la înființarea sa în 2001, MOGEF a jucat un rol cheie în aducerea genului și a familiilor în prim-planul discuțiilor politice.

Ministerul a jucat un rol esențial în desființarea sistemului de evidență a familiei Hojuje, care impunea ca toți cetățenii să fie înregistrați sub un bărbat cap de gospodărie, indiferent de starea civilă.

Ministerul a stabilit o cooperare între agenții pentru protecția tinerilor expuși riscului și a victimelor infracțiunilor sexuale digitale. Un rezultat principal a fost accesul între agenții la Sistemul de urmărire a imaginilor ilicite al Agenției Naționale a Poliției Coreene, făcând cererile de ștergere a imaginilor și videoclipurilor un proces imediat și simplificat pentru victimele infracțiunilor sexuale digitale.

În plus, MOGEF a lucrat pentru a stabili programe și politici pentru o participare sporită a femeilor în politică și în sectorul formal al muncii; a implementat prestații de îngrijire pentru îngrijirea copiilor, îngrijirea pe termen lung pentru persoanele cu dizabilități și îngrijirea bătrânilor și continuă să opereze centre pentru tinerii expuși riscului și adolescenții victime ale abuzului.

Cu câteva zile înainte ca Yoon să ceară planuri de acțiune pentru dezmembrarea MOGEF, ministerul a lansat cel mai recent raport și recomandări de politică pentru a aborda criza populației și alte probleme legate de gen, inclusiv:

  • Creșterea numărului de bone acreditate de stat de la 26.000 la 170.000, pentru a ușura povara îngrijirii copiilor pentru gospodăriile cu venituri duble.
  • Extinderea plafonului de venit pentru familiile cu venituri mici pentru a se califica pentru subvenții pentru îngrijirea copiilor.
  • Crearea de adăposturi pentru bărbații victime ale violenței sexuale, domestice și digitale.
  • Creșterea procentului de familii monoparentale eligibile pentru cheltuieli de îngrijire a copilului de la 39% la 53%.
  • Lansarea unui program pilot care asigură sprijin pentru cheltuielile de întreținere a copiilor pentru părinții cu vârsta sub 24 de ani.

În mod ironic, același minister pe care Yoon încearcă să-l desființeze este ministerul care încearcă să rezolve aceste probleme, care ar putea foarte bine să fie un partener esențial pentru administrația sa.

ADVERTISEMENT
Dan Puric: „Am strâns 6.000 € pentru o fată oarbă, biserica vreo 4.000....
Dan Puric: „Am strâns 6.000 € pentru o fată oarbă, biserica vreo 4.000. I-am dat un telefon. «Băi Gigi, te rog din suflet, are nevoie de celule stem»”. Reacția lui Becali
Iga Swiatek, ipostaze rare din vacanță. Lidera mondială a renunțat la inhibiții FOTO
Iga Swiatek, ipostaze rare din vacanță. Lidera mondială a renunțat la inhibiții FOTO
EXCLUSIV Antena 1 l-a “îngropat” în bani pe Ianis Hagi și i-a plătit...
EXCLUSIV Antena 1 l-a “îngropat” în bani pe Ianis Hagi și i-a plătit fotbalistului cea mai mare sumă din istoria televiziunii! . Fiul Regelui s-a îmbogățit peste noapte
"Ce faci, prietene? Hai să mergem la ambulanță". Drogat și băut, un tânăr a adormit la volan, pe mijlocul unei străzi din Sectorul 4
Ce a putut face milionarul de 33 de ani care a fost umilit...
Ce a putut face milionarul de 33 de ani care a fost umilit doar pentru că este român. Totul s-a aflat abia acum
Mihaela Rădulescu, apariție de senzație în costum de baie, la aproape 55 de...
Mihaela Rădulescu, apariție de senzație în costum de baie, la aproape 55 de ani! Foto
Cum arăta VILA NUFĂRUL din NEPTUN, unde NICOLAE ȘI ELENA CEAUȘESCU își petreceau...
Cum arăta VILA NUFĂRUL din NEPTUN, unde NICOLAE ȘI ELENA CEAUȘESCU își petreceau verile
Moarte fulgerătoare în showbiz! A fost găsit fără suflare în apartamentul său
Moarte fulgerătoare în showbiz! A fost găsit fără suflare în apartamentul său
Detalii înfiorătoare. Cu a fost ucisă doctorița de la Brăila
Detalii înfiorătoare. Cu a fost ucisă doctorița de la Brăila
Dana Nălbaru şi Dragoş Bucur, anunţ după aproape 20 de ani de căsnicie:...
Dana Nălbaru şi Dragoş Bucur, anunţ după aproape 20 de ani de căsnicie: Şterge poza!
Caz unic la alegerile locale din România: a câștigat primăria la un vot...
Caz unic la alegerile locale din România: a câștigat primăria la un vot diferență. Pierzătorul: „M-au lucrat cum nu credeam în viața mea”
Ce se întâmplă, de fapt, la preselecțiile pentru „Vocea României. Mama unei candidate...
Ce se întâmplă, de fapt, la preselecțiile pentru „Vocea României. Mama unei candidate a rupt tăcerea: „Fiicei mele i s-a spus din start că trebuie să..”