News

Țara unde se va putea schia doar dacă ești vaccinat, testat sau trecut prin Covid

O țară din Europa va permite în această iarnă accesul la ski doar persoanelor vaccinate, testate negativ sau trecute prin infectarea cu SARS-COV2.
21.09.2021 | 11:08
Tara unde se va putea schia doar daca esti vaccinat testat sau trecut prin Covid
ADVERTISEMENT

Unele țări adoptă măsuri mai dure pentru persoanele care nu s-au imunizat încă. Este vorba despre Austria, unde la iarnă vor putea merge pe pârtii să schieze doar cei vaccinați anti-Covid, testați negativ sau trecuți prin boală.

Reprezentanții Guvernului din Viena au transmis și faptul că persoanele care vor dori să schieze vor trebui să poarte o mască specială. Mai exact, una de tipul FFP2. Prin acest demers, ei sunt convinși că sezonul de iarnă va fi unul în siguranță, având în vedere pandemia.

ADVERTISEMENT

“Sunt convins că în aceste condiţii va fi posibil un sezon de iarnă fără grijă şi în siguranţă în ţara noastră”, potrivit spuselor ministrului austriac al turismului, Elisabeth Koestinger, scrie Reuters.

Regulile, înăsprite în funcție de numărul pacienților de la ATI

De asemenea, oficialii Executivului din Austria au de gând să introducă restricții anti-Covid și mai aspre, dacă în următoarea perioadă va crește numărul celor bolnavi de coronavirus la ATI.

ADVERTISEMENT

În momentul de față, la secţiile de terapie intensivă din Austria sunt aproximativ 200 de persoane internate. Totodată, autoritățile locale au transmis că în funcție de numărul pacienților de la ATI se va putea merge la ski.

Concret, dacă se va ajunge la 300 de bolnavi la ATI , Wolfgang Mueckstein, ministrul austriac al sănătății, a anunțat că persoanelor nevaccinate nu li se va permite vizitarea facilităţilor apres-ski.

ADVERTISEMENT

Când se va ajunge la  400, nevaccinații vor fi nevoiți să prezinte un test PCR negativ pentru a avea acces în restaurante, hoteluri și instalaţiile pe cablu. Iar dacă unii vor spera că vor putea skia și în baza unui test rapid antigen, Wolfgang Mueckstein a negat.

Turismul în Austria are un rol important în stabilitatea economică națională. Acest domeniu reprezintă 6% din PIB.

ADVERTISEMENT

Și în România s-au adoptat măsuri mai dure anti-Covid.  La restaurant sau evenimente, doar în baza certificatului Covid

Guvernul a adoptat, vineri, o hotărâre prin care, atunci când într-o localitate se va ajunge la rata de infectare între 3 și la 6 mia de locuitori,  accesul în restaurante, cinematografe, spectacole, nunți sau alte evenimente se va face doar în baza certificatului verde Covid.

Prin acesta, românii vor trebui să arate că sunt vaccinați, testați negativ sau că au fost contaminați cu SARS-COV2.  Regula este valabilă și minorilor de peste 6 ani, atunci când vor merge cu părinții în locurile menționate.

”Hotărârea de Guvern emisă vineri nu a impus restricţii. De fapt, peste 3 la mie, acolo unde hotărârea a prevăzut intrarea cu certificatul verde, în mod normal, peste 3 la mie era prevăzută închiderea totală.

Deci în loc să se închidă total după 3 la mie, în intervalul 3-6 la mie, s-a găsit o soluţie prin care totuşi să mai permitem activităţilor economice să se desfăşoare, cu un anumit control sanitar aferent, în mod deosebit, verificarea celor care intră prin certificatul verde, care de altfel a fost aprobat prin OUG acum 2-3 săptămâni, că acest certificat poate fi folosit în interiorul ţării şi atunci să poată fi folosită de către orice persoană aplicaţia care se poate descărca gratuit de către orice persoană dintre orgranizatori, aplicaţia care se poate descărca gratuit şi poate citi codul QR de pe certificat.

(…) nu putem vorbi despre discriminare. Discriminare era dacă ziceam ”Dacă eşti vaccinat, intră” – şi nici asta nu e discriminare dacă e măsură de sănătate publică. Noi permitem tutoror categoriilor să participe, cu condiţia să fie vaccinat, testat sau trecut prin boală”, a explicat șeful DSU Raed Arafat în cadrul unei coferințe de presă, după adoptarea hotărârii.

ADVERTISEMENT