Zeci de copii riscă să fie condamnați la moarte într-o țară în care această pedeapsă poate fi încă aplicată. Motivul pentru care minorii au fost închiși este ireal. Aceștia au participat la un protest.
Situație incredibilă în Nigeria, aici unde 29 de copii au fost trimiși în judecată după ce au protestat față de criza costului vieții. Minorii, cu vârste cuprinse între 14 și 17 ani, au fost închiși și au fost în pericol să fie condamnați la moarte, arată CNN.
În ultimele luni, în Nigeria s-au organizat mai multe proteste din cauza situației în care se află oamenii de rând. În total, 76 de persoane au fost acuzate de infracțiuni, cum ar fi „trădare, distrugerea proprietăţii, tulburarea ordinii publice și răzvrătire”.
Printre participanți s-au numărat și cei 29 de copii, care au fost închiși și au stat timp de 90 de zile fără mâncare, potrivit lui Marshal Abubaka, avocatul unuia dintre copii. Ei au fost aduși în fața instanței, riscând să fie condamnați la moarte.
Din cauza epuizării, patru dintre aceștia au leșinat. Avocatul a precizat că potrivit Legii privind drepturile copilului, niciun minor nu trebuie să treacă prin aceste proceduri penale și cu atât mai puțin nu trebuie să fie condamnat la moarte.
„Aducerea minorilor în faţa unei instanţe federale este greşită, ab initio, cu excepţia cazului în care guvernul este în măsură să dovedească faptul că băieţii au toţi peste 19 ani”, a transmis Akintayo Balogun, un avocat privat cu sediul în Abuj.
„O ţară care are datoria de a-şi educa copiii va decide să pedepsească aceşti copii. Aceşti copii au fost în detenţie timp de 90 de zile fără mâncare”, a adăugat Abubakar, conform sursei citate.
Ulterior, judecătorii au stabilit o cauțiune de 10 milioane de naira (5.900 de dolari) pentru fiecare băiat. De asemenea, au fost impuse anumite restricții în ceea ce îi privește.
Încă din anii 1970 a fost introdusă pedeapsa cu moartea în Nigeria. Ultima execuție a avut loc în anul 2016. De altfel, în ciuda resurselor bogate, Nigeria se numără printre cele mai sărace țări din lume.
Corupția este la un nivel alarmant, iar autoritățile par incapabile să țină sub control acest fenomen. Populația Nigeriei, de peste 210 milioane de oameni, este printre cele mai înfometate din lume. În acest context, cetățenii țării, inclusiv medicii și profesorii, au protestat față de nivelul de trai și lipsa locurilor de muncă.