China, a doua putere economică a lumii, este lovită de o criză de proporții. Din cauza cenzurii, încrederea în economia sa internă se află în colaps, iar deficitul de informații clare nu face decât să amplifice acest fenomen.
În luna august, sectorul serviciilor a încetinit, la fel ca și domeniul imobiliar, motiv pentru care giganții internaționali prezenți pe piața internă scot miliarde de dolari din această țară într-un ritm record.
Acest fenomen i-a determinat pe observatorii internaționali să își reducă previziunile privind creșterea economică, notează The Economist.
Mai mult, neîncrederea în informațiile despre China și situația sa economică este tot mai mare și asta pentru că se crede că guvernul modifică datele reale oferind tot felul de știri care nu au nicio legătură cu realitatea.
Specialiștii spun că în prezent, China calcă pe urmele Uniunii Sovietice și riscă să devină un exemplu al modului în care regimul absolutist este unul ineficient.
Nu mai este un mister pentru nimeni faptul că președintele Xi Jinping a înăsprit cenzura în China. Toate conturile de pe rețelele de socializare sunt tot mai atent supravegheate de stat.
De asemenea, reprezentanții statului sunt foarte precauți când vine vorba despre dezbaterile sincere cu străinii, iar cercetătorii se tem că sunt permanent urmăriți. La rândul lor, oamenii de afaceri străini spun că aud tot mai des sloganuri comuniste.
O altă problemă uriașă este rata șomajului în rândul tinerilor, însă și aceasta a fost ”rezolvată” de guvern din pix, cifrele fiind „îmbunătățite și optimizate” și chiar reduse uluitor de mult.
Începând cu data de 19 august, bursele au încetat să mai publice cotațiile zilnice despre scăderea fluxurilor de investiții străine în China, iar pe măsură ce tabloul de bord economic se estompează, sectorul privat se confruntă cu diverse crize.
Deși are oportunități economice imense, din cauza efectelor vidului de informații, China se confruntă cu probleme majore pe care cetățenii deja le resimt.