Într-o țară care se află nu foarte departe de România a fost descoperită o adevărată comoară naturală. Interesul pentru acest loc a crescut semnificativ, având în vedere că vorbim despre ”aurul lichid”.
Clima s-a schimbat în ultimii ani, iar odată cu acest lucru, avem parte de surprize plăcute. În Ungaria, țara vecină cu România, a fost descoperit ”aurul lichid”. Cum a fost posibil așa ceva și ce efecte are descoperirea asupra economiei țării?
Pentru cei care nu știu, ”aurul lichid” este, de fapt, uleiul de măsline. Știm deja că prețurile pentru acest produs au explodat în ultimii ani. Iar un avantaj este faptul că în Ungaria au ajuns să fie crescuți măslini spanioli.
De vină este clima, care s-a tot schimbat în Europa. Astfel, e mult mai ușor acum pentru măslini să fie cultivați și să se dezvolte. Drept urmare, în ultimii ani, vecinii României produc ulei de măsline, arată Reuters.
Totul se întâmplă în apropierea orașului Pecs, acolo unde Gabor Stix experimentează de ani de zile cu o livadă de măslini. Și se pare că industria a căpătat popularitate în ultimii ani. Această comoară naturală aduce o mulțime de beneficii.
Mai mult de atât, se pare că măslinii se dezvoltă în condiții optime în Ungaria. Producătorii sunt mulțumi, iar la rândul lor, consumatorii se pot bucura de produse cât se poate de naturale.
„Aparținem din ce în ce mai mult unui climat în care acești copaci își pot găsi o casă pe pantele mai bune. Pentru mine, nu este vorba despre dorința de a avea un copac decorativ. Văd acești copaci ca parte integrantă a peisajului de aici în viitor”, a spus unul dintre producători, conform Reuters.
De ce e considerat uleiul de măsline o comoară naturală și mai este numit și ”aurul lichid”. În primul rând pentru faptul că prețurile au explodat când vine vorba de acest produs în ultimii ani.
Uleiul de măsline are beneficii uimitoare pentru organism și e folosit des în bucătărie. Pe de altă parte, un singur kilogram ajunge să coste enorm. Contează însă și locul din care e achiziționat.
În Grecia, spre exemplu, uleiul de măsline e mai ieftin la fabrică. De cealaltă parte, în comerț, clienții pot ajunge să plătească sume exorbitante pentru același produs, de ordinul sutelor de lei. Evident, contează cantitatea, dar și producătorul.
„La fabrică cel mai ieftin bidon de 5 litri este 65 euro. Poate este doar părerea mea, dar mi se pare foarte scump…”, a scris un turist pe grupul de Facebook Forum Thasos.
„Pentru 5 litri de ulei aveau două variante: aceasta la 65 euro și încă una la 76,5 parcă, nu mai știu exact, cică din măsline culese mai devreme și era mult mai aromat, dar m-am oprit la cel de 65 euro că și așa era prea mult…”, a completat o altă persoană.