Care este țara vecină cu România unde subteranul este plin de bogății rare. ”Aurul negru” prezent la un pas de țara noastră este căutat de toate superputerile economice ale lumii.
În ultima perioadă, pe axa Washington – Moscova – Kiev au apărut discuțiile pe canale indirecte și prin declarații publice pentru a găsi o modalitate de a opri războiul Rusiei împotriva Ucrainei, care durează de aproape trei ani și produce sute de mii de morți și răniți.
În ecuație a apărut acum un factor important. Noul șef de la Casa Albă, Donald Trump, vrea să condiționeze ajutorul american viitor către Ucraina de obținerea unui acces la mineralele rare ale țării.
E vorba de o serie de bogății subterane care în prezent sunt tot mai căutate. Ele sunt materii de bază pentru baterii, computere, telefoane inteligente și mașini electrice, dar și pentru armament.
Despre acest veritabil ”aur negru” a vorbit, în urmă cu câteva zile, și președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski. Acesta a afirmat, public, că țara sa este dispusă să primească investiții de la companiile americane pentru exploatarea pământurile sale rare.
”Suntem deschiși la ideea că toate acestea pot fi dezvoltate împreună, alături de partenerii noștri care ne pot ajuta să ne protejăm teritoriile”, a declarat președintele ucrainean Volodimir Zelenski într-o conferință de presă.
În 2023, ediția ucraineană a revistei Forbes estimase că resursele minerale ale Ucrainei se ridică la 111 miliarde de tone. Asta ar echivala cu o valoare de 14.800 miliarde de dolari. Predomină resursele de cărbune și minereu de fier.
Țara vecină cu România mai dispune și de cantități semnificative de minerale rare, potrivit Serviciului Geologic Ucrainean, citat de România Liberă. E vorba de cantități de minerale folosite și ele în tehnologie și industrii de vârf.
Putem prezenta aici: litiu, utilizat pe scară largă în baterii de tot felul, și titan, folositor la fabricarea avioanelor. Sunt o serie de estimări care arată că depozitele de litiu ale țării ar putea valora miliarde de dolari.
Există o mare problemă cu accesul la aceste resurse. Peste 70% din ele se află în regiunile Donețk și Lugansk (est), parțial controlate de Rusia, și în regiunea Dnipropetrovsk (centru), de care forțele Moscovei se apropie.
Forbes Ukraine scria, în 2023, că țara vecină dispune de 33 milioane de tone de litiu, în valoare de 38 miliarde de dolari. În prezent, trupele lui Putin se apropie de un mare zăcământ de litiu în regiunea Donețk.
În afară de resursele de mai sus, Ucraina dispune și de rezerve substanțiale de alte elemente căutate. Vorbim de uraniu, mangan, mercur și galiu, un metal utilizat în industria electronică.