S-a descoperit o adevărată minune a naturii într-o țară vecină cu România. Este vorba despre aurul alb. Ce este acesta, de fapt și ce impact ar putea avea această descoperire asupra întregului continent?
Deși suntem în plină dezvoltare, se pare că există noutăți care ies la suprafață constant. Exemplu este ceea ce se întâmplă într-o țară vecină cu România. Aici s-a descoperit o adevărată minune a naturii.
Este vorba despre Serbia. Țara a generat mare interes în această perioadă, vând în vedere faptul că aici s-a găsit aurul alb. Ce este acesta mai exact? Este vorba despre litiu, iar cantitățile descoperite nu sunt unele de neglijat.
Pentru cei care nu știu, aurul alb, sau litiul, este un ingredient cheie în producția de baterii utilizate pe vehicule electrice. Totodată, el este folosit și la realizarea bateriilor pentru smartphone-uri ori alte tehnologii verzi.
În același timp, litiul a devenit și o resursă strategică pe fondul tranziției energetice globale. Dacă până acum Serbia nu prezenta atât de mare interes, având în vedere că aici s-a descoperit o adevărată minune a naturii, totul se va schimba.
Menționăm faptul că mai multe zăcăminte mari de litiu au fost descoperite în Valea Jadar, situată în nord-vestul Serbiei, în apropiere de Loznica. Iar specialiștii spun că rezervele sunt atât de mari încât ar putea acoperi până la 90% din necesarul de litiu al Europei, conform Financial Time.
Asta înseamnă că Serbia a fost plasată pe harta resurselor critice. De asemenea, odată cu această descoperire țara mai are și un rol strategic în economia europeană. Asta în contextul în care UE caută constant soluții pentru a putea să își reducă dependența de importurile de litiu din China.
Și se pare că nu doar puterile europene sunt interesate de ce se întâmplă în Serbia. Interesul vine și din alte părți ale globului, care văd acum țara vecină cu România ca un jucător cheie.
Ce se va întâmpla mai departe după ce s-a descoperit această minune a naturii? Exploatarea litiului ridică niște semne de întrebare și a dat naștere câtorva controverse. Asta în contextul în care populația locală se teme de impactul negativ asupra mediului.
Totodată, în zonă au loc și niște proteste, dar și dezbateri. Guvernul din Serbia însă nu pare să țină cont de ele. Executivul vede că oportunitatea este una unică, astfel că vrea să continue exploatarea. În acest mod, Serbia are șanse mari să devină lider regional de furnizare de materii prime critice.