News

Târgul de Crăciun București 2022. De ce merită vizitat, ce prețuri sunt și ce trebuie evitat. Reportaj

Târgul de Crăciun organizat în Piața Constituției merită vizitat pentru ofertele și atmosfera oferite, însă doar dacă puteți evita zilele aglomerate
01.12.2022 | 17:15
Targul de Craciun Bucuresti 2022 De ce merita vizitat ce preturi sunt si ce trebuie evitat Reportaj
Ce merită văzut la Târgul de Crăciun al Capitalei. Sursa foto: colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Odată cu zilele libere de 1 Decembrie, urmate apoi de sărbătoarea de Sfântul Nicolae, românii intră cu adevărat în spiritul sărbătorilor de iarnă, iar târgurile de Crăciun reprezintă atracția principală pentru locuitorii marilor orașe din țară.

Ce oferă Târgul de Crăciun al Capitalei

De câțiva ani buni Târgul de Crăciun al Capitalei este organizat în Piața Constituției după ce Piața Universității, acolo unde fusese organizat la început, a început să se dovedească neîncăpătoare pentru numărul mare de bucureșteni și turiști prezenți.

ADVERTISEMENT

Lucrurile bune cu care se remarcă Târgul de Crăciun București 2022, deschis încă din 20 noiembrie și care își va închide porțile în 26 decembrie, este dispariția kitsch-ului (sau prezența sa aproape neglijabilă) – nu vezi spre vânzare tot felul de chinezării fără legătură cu sărbătoarea Crăciunului așa cum se ajunsese în urmă cu câțiva ani la Universitate. Muzica se aude la un nivel rezonabil, te poți auzi cu persoana de lângă tine, ba chiar variază între colinde, românești sau străine, însă este departe de anul în care din târgul de Crăciun se transmitea o emisiune radio, ce acoperea sonor întreg evenimentul.

targ craciun
Târgul de Crăciun București 2022

Probabil că principala atracție și noutate din acest an o reprezintă roata panoramică, deja catalogată drept cea mai mare din țară la cei 36 de metri ai săi. Biletul pentru câteva minute în această roată costă 25 de lei. Un alt lucru de bun simț prezent la târg este un mic patinoar, ideal pentru cei mici.

ADVERTISEMENT

De aplaudat este și oferta culinară de la târg – unde domină produsele tradiționale calde, sarmale (o porție cu mămăligă ajunge la 25 de lei), jumări, pastramă, grătare alături de tradiționala garnitură de cartofi prăjiți (7 lei suta de grame), plus oferta de murături de sărbători (6 lei suta de grame). Corturile cu mâncare tradițională pregătită caldă se află în mijlocul târgului, alineate pe două rânduri, iar în fața lor sunt montate câteva mese moderne unde se poate servi (în picioare).

targ craciun
Târgul de Crăciun București 2022

 

Dincolo de preparatele calde tradiționale, oferta este una extrem de bogată, cu van-uri cu burgeri, cu prețuri rezonabile, identice cu majoritatea evenimentelor din Capitală (în jur de 35 de lei). La fel, trebuie remarcată și oferta de deserturi: cozonac, poale-n brâu, gogoși moldovenești sau eternele clătite (15 lei cu un singur toping). Pentru cei care doresc ceva mai diferit, există chiar și o ofertă cu cannoli proaspăt făcut.

ADVERTISEMENT

Nu în ultimul rând, nu trebuie ignorată nici oferta de vin-fiert – cu prețuri între 7 și 10 lei – mai bună ca în mulți dintre anii trecuți, în condițiile în care unele crame (Viișoara sau Domnești) sunt prezente cu propria lor căsuță.

Nu în ultimul rând, pentru cui îi este poftă de șorici proaspăt afumat, acesta se vinde cu doar 6 lei suta de grame.

ADVERTISEMENT

Aglomerația, inamicul principal al târgului bucureștean

Singura condiție, și aceasta e una esențială, pentru a vă putea bucura de Târgul de Crăciun al Capitalei este evitarea aglomerației, adică zilele de weekend, atunci când marea majoritate a bucureștenilor găsesc timp să iasă din casă și își pot duce copiii la târg. Poveștile celor care s-au aventurat în zilele de weekend la târg, la fel ca și imaginile cu bătăile pornite între părinți în aceste seri, ar trebui să funcționeze ca un avertisment autentic pentru cei care se gândesc să-și riște nervii și timpul liber.

targ craciun
Târgul de Crăciun București 2022

 

În aceste condiții vizita la târg se va transforma într-un chin, piața transformată în târg fiind complet insuficientă pentru miile de oameni prezenți. Poate că autoritățile ar fi putut închide circulația, cel puțin în zilele de weekend, pe arterele adiacente din fața Parlamentului și până în Piața Unirii, însă se pare că prioritățile au fost altele. Pentru cei care doresc să vină cu mașina personală, chinul găsirii unui loc de parcare va amplifica toată experiența negativă, așa că recomandarea este folosirea metroului, cu stația Izvor sau Unirii aflate al doar câteva minute distanță.

Un alt lucru ce lipsește în acest an este prezența unui pom de Crăciun împodobit, lipsind de asemenea și căsuța lui Moș Crăciun, însă poate acesta își va face prezența în apropierea Ajunului.

ADVERTISEMENT