News

Țările în care ziua de 30 decembrie n-a mai existat. Ce s-a întâmplat acum 10 ani pe cealaltă parte a Pământului

Ziua de 30 decembrie a încetat să mai existe în două țări situate pe cealaltă parte a Pământului. Ce s-a întâmplat mai exact acum 10 ani, în anul 2011
30.12.2021 | 09:03
Tarile in care ziua de 30 decembrie na mai existat Ce sa intamplat acum 10 ani pe cealalta parte a Pamantului
Ziua de 30 decembrie nu a mai existat în două țări situate pe partea cealaltă a Pământului. sursă foto: colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Două țări insulare din Oceanul Pacific au decis să renunțe la ziua de 30 decembrie, din motive economice. Decizia neobișnuită pe care au luat-o autoritățile celor două state a avut loc acum 10 ani, în anul 2011.

Țările în care ziua de 30 decembrie n-a mai existat. Ce s-a întâmplat acum 10 ani pe cealaltă parte a Pământului

O situație mai puțin obișnuită a avut loc acum acum zece ani, pe cealaltă parte a Pământului.

Două țări insulare din Oceanul Pacific au decis ca ziua de 30 decembrie să nu mai existe. Acest lucru s-a întâmplat prin schimbarea radicală a fusului orar.

ADVERTISEMENT

Samoa și Tokelau au sărit de la 29 decembrie 2011 direct la 31 decembrie 2011.

Dacă până în acel moment Samoa era ultima țară în care răsărea soarele, după schimbarea fusului orar și renunțarea la ziua de 30 decembrie statul insular era primul în care soarele își făcea apariția.

De ce ziua de 30 decembrie a încetat să existe pentru țările Samoa și Tokelau

Motivul pentru care cele două țări insulare, Samoa și Tokelau, au decis să elimine ziua de 30 decembrie a fost unul economic.

ADVERTISEMENT

Cele două state situate în Oceanul Pacific au ales să treacă de cealaltă parte a Liniei internaţionale de schimbare a datei în vederea alinierii cu partenerii comerciali din regiune.

Prima țară care a luat această decizie a fost Samoa. Reprezentanții statului au anunțat hotărârea luată în luna mai a anului 2011, motivând că încearcă să își îmbunătățească relațiile cu principalii parteneri comerciali. Este vorba despre Australia și Noua Zeelandă.

ADVERTISEMENT

Șase luni mai târziu, în luna octombrie a aceluiași an, și Tokelau, o țară vecină cu Samoa, a luat hotărârea să îi urmeze exemplul.

La finalul anului 2011, ambele țări au trecut de la 29 decembrie ora 23:59 direct la 31 decembrie ora 00:00, iar ziua de 30 decembrie 2011 nu a mai existat.

ADVERTISEMENT

Până la această schimbare, statul Samoa se afla cu 21 de ore în urmă față de orașul australian Sidney. După schimbarea fusului orar, Samoa a început să fie chiar cu trei ore înainte.

În acest mod, țara insulară, cunoscută și sub numele de Samoa de Vest, a revenit la fusul orar de acum 129 de ani, când comercianții din Statele Unite ale Americii i-au convins pe reprezentanții statului să își alinieze fusul orar la cel pe care era situată Samoa de Est, cunoscută și sub numele de Samoa Americană, pentru a ușura comerțul cu statul California.

Ce au spus autoritățile din Samoa despre schimbarea fusului orar

Prim-ministrul de la acea vreme al țării insulare Samoa, Tuila’epa Sailele Malielegaoi, a afirmat că schimbarea fusului orar va îmbunătăți relațiile cu partenerii comerciali din regiune.

Potrivit acestuia, când făceau tranzacții cu Australia și Noua Zeelandă, pierdeau două zile lucrătoare în fiecare săptămână.

Acest lucru se întâmpla din cauza faptului că, atunci când în Samoa era vineri, în Noua Zeelandă era sâmbătă, iar când în Samoa era duminică și cetățenii mergeau la biserică, în orașele australiene Sydney și Brisbane era luni și afacerile erau în desfășurare.

Premierul de la acea vreme a afirmat că, după schimbarea fusului orar, au avut loc mult mai multe operațiuni de comerț cu Australia, Noua Zeelandă, China și Singapore decât până atunci.

ADVERTISEMENT
Tags: