Tăriceanu, ATAC la Klaus Iohannis

Preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, spune că după votul din Senat în cazul Vosganian, parteneriatul propus Parlamentului de preşedintele Klaus Iohannis ''s-a transformat într-o...
15.02.2015 | 02:04
Tariceanu ATAC la Klaus Iohannis
ADVERTISEMENT

Preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, spune că după votul din Senat în cazul Vosganian, parteneriatul propus Parlamentului de preşedintele Klaus Iohannis ”s-a transformat într-o critică fără menajamente faţă de opinia exprimată de majoritatea senatorilor”.

Călin Popescu Tăriceanu a răspuns, printr-un comunicat de presă, criticilor formulate de şeful statului şi de procurorul general, Tiberiu Niţu, în ceea ce priveşte avizul negativ dat de senatori în cazul cererii procurorilor pentru urmărirea penală a lui Varujan Vosganian în dosarul Romgaz.

ADVERTISEMENT

“Votul privitor la dosarul Vosganian, exprimat în urmă cu două zile în plenul Senatului de o majoritate semnificativă, la care au aderat senatori din toate grupurile parlamentare, a generat o serie de reacţii critice la care mă văd obligat să răspund, mai ales că ele vin dinspre Preşedintele României şi dinspre Procurorul General, iar natura acestor critici pune sub semnul întrebării capacitatea Senatului de a discerne într-o problemă extrem de serioasă şi gravă”, spune Tăriceanu în comunicat, citat de Agerpres.

Şeful Senatului a amintit că în data de 9 februarie, preşedintele Klaus Iohannis declara în plenul Camerelor reunite că ”îşi doreşte un Parlament puternic” şi că ”parteneriatul Preşedintelui cu Parlamentul răspunde nevoii de a restabili încrederea în această instituţie fundamentală a democraţiei”.

ADVERTISEMENT

“După votul din Senat, parteneriatul propus de Preşedinte pentru restabilirea încrederii s-a transformat într-o critică fără menajamente faţă de opinia exprimată de majoritatea senatorilor.

În primii ani de după revoluţie, cuvântul ‘reformă’ devenise un fetiş folosit la tot pasul de foarte mulţi politicieni şi personalizat conform unor interese personale, de grup, de partid etc. Acum, ‘schimbarea’ pare să fi luat locul ‘reformei’. Împărtăşesc opinia domnului preşedinte privind necesitatea unei schimbări cerute de electorat cu ocazia alegerilor prezidenţiale dar, înainte de a purcede la schimbare, este absolut necesar să definim reperele acestei schimbări.

ADVERTISEMENT

Dacă ar fi să ne ghidăm după ceea ce a spus luni domnul Preşedinte, dar mai ales după criticile deschise ale Preşedintelui la adresa votului din Senat, atunci schimbarea pare mai degrabă în realitate o continuare a politicii iniţiate de fostul preşedinte potrivit căreia instituţiile statului, inclusiv Parlamentul, trebuie să se conformeze direcţiilor propuse de Cotroceni”, menţionează Tăriceanu.

El adaugă că această interpretare i-a fost întărită şi de faptul că ”criticile de ieri au fost continuate azi cu aceeaşi asprime”, chiar dacă ele au fost mascate prin circumscrierea lor în lupta cu corupţia.

ADVERTISEMENT

”În realitate, dosarul instrumentat de Procuratura Generală şi pentru care s-a cerut votul Senatului nu se referă la presupuse fapte de corupţie ale unui senator, ci pune în discuţie o decizie politică a unui ministru în funcţie, concretizată printr-o hotărâre de Guvern. De aceea pot să afirm că un vot în favoarea cererii procurorului general, aşa cum îşi dorea şi Preşedintele, ar fi creat precedentul potrivit căruia orice decizie a Executivului (deci, potenţial şi a Preşedintelui) şi a oricărei autorităţi publice ar fi putut fi cenzurată în viitor de către procurori”, subliniază Tăriceanu.

Preşedintele Senatului opinează că un asemenea precedent devenea periculos ”pentru că el ar fi deschis calea spre transformarea României într-o republică a procurorilor”.

Potrivit acestuia, CSM ar trebui să sesizeze Inspecţia Judiciară în acest caz, aşa cum o face şi atunci când unii politicieni critică nepermis puterea judecătorească.

”După alegerile de anul trecut mi-am propus să mă abţin de la orice critică la adresa Preşedintelui ales. Punctul de vedere exprimat mai sus nu se vrea a fi în niciun caz o critică la adresa Preşedintelui. El derivă însă din necesitatea ca, în calitatea mea de Preşedinte al Senatului României, să apăr rolul acestei instituţii fundamentale a democraţiei în arhitectura constituţională şi să subliniez poziţia sa independentă şi legitimă în raport cu celelalte puteri ale statului pe o chestiune de principiu şi nu într-un caz particular”, se mai arată în comunicatul preşedintelui Senatului.

Senatorii au respins joi solicitarea procurorului general, Tiberiu Niţu, de încuviinţare a începerii urmăririi penale faţă de senatorul Varujan Vosganian, fost ministru al Economiei, în dosarul Romgaz.

Preşedintele Klaus Iohannis le-a transmis parlamentarilor, într-un mesaj postat pe Facebook după votul senatorilor în cazul Varujan Vosganian, că un Legislativ “tolerant cu corupţia şi corupţii nu se va bucura niciodată de respectul şi încrederea cetăţenilor”.

“Procedurile pentru cererile de încuviinţare a reţinerii, arestării sau percheziţiei parlamentarilor şi cele de efectuare a urmăririi penale pentru miniştri şi foşti miniştri, membri ai Parlamentului, trebuie să devină mai simple şi mai transparente. Reînnoiesc apelul adresat clasei noastre politice de a înţelege că un Parlament tolerant cu corupţia şi corupţii nu se va bucura niciodată de respectul şi încrederea cetăţenilor”, a scris Klaus Iohannis pe Facebook.

Sursă: www.romaniatv.net

ADVERTISEMENT