News

Tăriceanu critică Legea carantinării: ”Este neconstituțională; internarea forțată este arest”

17.07.2020 | 14:53
Tariceanu critica Legea carantinarii Este neconstitutionala internarea fortata este arest
ADVERTISEMENT

Președintele ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu, contestă  prevederile Legii carantinării adoptată ieri de Senat, desre care spune că este neconstituțională pentru că permite lipsirea de libertate a persoanelor fără o decizie judecătorească.

Călin Popescu-Tăriceanu  susține că legea va permite ca funcționari numiți politic să lipsească de libertate persoanele diagnosticate cu coronavirus, iar medicii vor fi transformați în gardieni.

ADVERTISEMENT

Liderul ALDE susține că ”această lege dubioasă” nu a putut fi corectată suficient în Senat, ea trebuind să fie respinsă în întregime.

”Internarea forțată este lipsire de libertate, este arest”

Prima obiecție a lui Tăriceanu este legată de faptul că oamenii care vor fi internați obligatoriu sunt practic arestați pe cale administrativă, nu judecătorească.

ADVERTISEMENT

Internarea forțată chiar și pentru 5 minute este lipsire de libertate. Este arest! Care poate fi dispus doar de un judecător și nu de un politruc cu carnet PNL ajuns șef la DSP după ce a fost chelner o viață întreagă și a lipit afișe pentru partid. Vă lăsați viața pe mâna unui asemenea om?”, a scris Tăriceanu într-o postare pe Facebook.

În al doilea rând, liderul ALDE reclamă faptul că judecătorii vor trebuie să judece la foc automat contestațiile depuse la internarea obligatorie pentru 48 de ore, iar procedura va dura mai mult de două zile.

ADVERTISEMENT

Haideți să vedem: luni suntem reținuți cu forța în spital; marți facem plângere; joi se judecă; vineri se pronunță; vineri redactarea sentinței; duminică se atacă cu apel prima soluție; luni se judecă; marți se pronunță definitiv! În tot acest timp noi suntem reținuți cu forța în spital! Cum rămâne cu cele 48 de ore? Ca să nu mai spun că toate aceste mișcări juridice înseamnă bani, timp și nervi! Deci și dacă nu luăm coronavirus e clar că ne îmbolnăvim de nervi!”, crede senatorul.

În plus, Tăriceanu crede că Legea carantinării îi transformă pe medici în temniceri ai pacienților internați forțat în spitale. ”S-au gândit cei care au votat că transformă spitalele în penitenciare și pe doctori în gardieni? Este personalul medical pregătit pentru asta? Își abandonează ei jurământul medical și se transformă în agenți de ordine? Concluzia este una singură: această lege este nedemocratică, neconstituțională și nefuncțională!”, a conchis Tăriceanu.

ADVERTISEMENT