Sporturi

Tăriceanu, despre procesul câștigat de Kövesi la CEDO: ”O șmecherie avocățească ce a scutit-o de un conflict cu președintele Iohannis”

08.05.2020 | 18:25
Tariceanu despre procesul castigat de Kovesi la CEDO O smecherie avocateasca ce a scutito de un conflict cu presedintele Iohannis
ADVERTISEMENT

Președintele ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu, a afirmat că Laura Codruța Kövesi a atacat la CEDO demiterea ei din funcția de procuror-șef al DNA ca să evite un conflict cu președintele Klaus Iohannis, generat de o posibilă acțiune în contencios administrativ împotriva decretului prezidențial de revocare din funcție. Din acest motiv, Tăriceanu consideră ”cam lașă” acțiunea lui Kövesi la CEDO, informează Mediafax.

Tăriceanu o acuză pe Kövesi că l-a menajat pe președinte

Oare de ce doamna Kövesi nu a atacat în contencios administrativ în România decretul prin care domnul Iohannis a demis-o? Așa cum a ales să facă fostul procuror general, să conteste în contencios propunerea de revocare. Revenind la doamna Kövesi, poate că judecătorii din România i-ar fi dat dreptate. A preferat să meargă la CEDO, unde am înțeles că nu a atacat decretul de demitere, ci raportul Ministrului Justiției care a stat la baza decretului de demitere. Deci o șmecherie avocățească care a scutit-o de un  conflict cu cel care a demis-o, domnul Iohannis, și i-a dat șansa în schimb să deschidă o acțiune împotriva României”, a declarat președintele ALDE.

ADVERTISEMENT

Acesta suspectează că decizia favorabilă obținută de Kövesi la CEDO este rezultatul unei slabe apărări a statului român în fața acestei instanțe.

Despre decizia CEDO nu aș vrea să comentez prea mult, dar vreau să vă spun că o să cer ministrului de Externe să ne spună care a fost mandatul pe care l-a dat reprezentantului României la CEDO, pentru că am bănuiala că decizia CEDO  a fost ajutată și de o lipsă de apărare a statului român”, a spus Tăriceanu.

ADVERTISEMENT

CEDO a constatat încălcarea dreptului la un proces echitabil

În procesul câștigat de Laura Codruța Kovesi, Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a decis, în unanimitate, că acesteia i-a fost încălcat dreptul la un proces echitabil şi dreptul la liberă exprimare atunci când a fost demisă de la conducerea DNA.

”Aplicantul şi-a exprimat opiniile şi criticile cu privire la reformele legislative ce au afectat sistemul judiciar, cu privire la aspectele ce au privit funcţionarea acestui sistem şi cu privire la competenţele procurorului de a ancheta infracţiuni de corupţie, toate acestea reprezentând lucruri de interes public”, se arată în decizia CEDO.

ADVERTISEMENT

Curtea a considerat că poziţia şi afirmaţiile aplicantului, ce se încadrează în contextul dezbaterii publice cu privire la lucruri de interes general, necesită un înalt grad de protecţie a dreptului acesteia la liberă exprimare şi un control strict al oricărei interferenţe cu acest drept din partea autorităţilor.

”Ţinând cont de importanţa fundamentală a libertăţii de exprimare în problemele de interes public, Curtea consideră că revocarea aplicantului din poziţia de procuror şef al DNA nu a urmărit niciun interes legitim prevăzut sub articolele 10 şi 2”, se mai scrie în decizie.

ADVERTISEMENT

Mai mult, îndepărtarea nu a fost o măsură necesară într-un stat democratic, aşa cum prevăd excepţiile din articolele menţionate. Prin urmare, Curtea a considerat că a fost o încălcare a Articolului 10 din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului.

La sfârșitul anului 2018, Laura Codruţa Kovesi a făcut o plângere către CEDO în care contesta modul în care a fost revocată din funcţie. Cererea a trecut rapid de procedura de filtru.

Președintele Klaus Iohannis a semnat decretul de revocare a Laurei Codruța Kovesi din fruntea DNA în 9 iulie, în urma unei decizii a Curții Constituționale. Ea nu a cerut despăgubiri statului român, însă efectele aceste decizii CEDO trebuie să fie aplicate pe viitor de statul român atunci când revocă un magistrat dintr-o funcție înaltă.

 

ADVERTISEMENT