News

Prețurile la energia electrică explodează de la 1 ianuarie. Tarifele anunţate de fiecare furnizor

Peste 3,5 milioane de consumatori casnici de energie electrică vor fi afectați de scumpirile anunțate de furnizorii din România. Prețurile vor crește cu peste 80% în anumite zone.
31.12.2021 | 09:05
Preturile la energia electrica explodeaza de la 1 ianuarie Tarifele anuntate de fiecare furnizor
Prețurile la energia electrică explodează de la 1 ianuarie. Foto: colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

De la 1 ianuarie 2022, preţurile pentru 3,7 milioane de consumatori casnici de energie electrică vor crește vertiginos. Furnizori au anunțat scumpiri de peste 80%. Vor fi afectate persoanele care au rămas în serviciu universal.

În urmă cu un an s-a liberalizat piaţa de energie. De atunci, clienţii casnici au fost împărțiți în două categorii. O parte dintre români au ales o ofertă de pe piaţa concurenţială, iar ceilalţi nu au făcut nicio alegere şi plătesc aşa numitul preţ de serviciu universal, conform Economica.net.

ADVERTISEMENT

Preţurile la energie electrică pentru serviciul universal se modifică de două ori pe an. Ultima dată ele s-au schimbat la 1 iulie 2021, iar următoarea modificare va avea loc în prima zi a noului an. Din păcate, estimările nu sunt deloc bune. Furnizorii au anunțat creșteri substanțiale. Prețurile vor fi însă compensate de stat până la 1 aprilie 2022.

Energia electrică se scumpește drastic de la 1 ianuarie. Preţurile de serviciu universal valabile pentru fiecare dintre cele opt zone de reţea din România

Campioni la scumpiri sunt furnizorii pentru regiunile Transilvania Nord și Oltenia, unde creșterile sunt de 87%, respetiv 89%.

ADVERTISEMENT

La polul opus se află furnizorul pentru Moldova, unde creștere este de 58 de procente. Iată listă completă a scumpirilor în funcție de cele 8 zone de rețea din România:

Muntenia Sud (Municipiul Bucureşti, judeţele Ilfov şi Giurgiu) – creştere de 82 % a preţului final

ADVERTISEMENT

Noul preţ de serviciu universal al Enel Energie Muntenia, funizorul tradiţional al zonei, aplicabil de la 1 ianuarie, este de 1,37 lei/kWh, preţ final, cu toate taxele şi tarifele de reţea incluse. Preţul valabil acum, până la 31 decembrie, este de 0,75 lei/kWh.

Moldova (judeţele Bacău, Vaslui, Iaşi, Neamţ, Suceava şi Botoşani) – creştere a preţului final de 58%  

ADVERTISEMENT

E.On Energie este furnizorul tradiţional de energie electrică pentru clienţii casnici din această zonă. Noul preţ de serviciu universal cu toate tarifele de reţea şi taxe incluse este, de la 1 ianuarie 2022  şi până la 1 iulie 2022, de 1,30 lei/kWh. Preţul de serviciu universal este, până la 31 decembrie, de 0,82 lei/kWh.

Banat (judeţele Arad, Timişoara, Hunedoara şi Caraş-Severin) – creştere de 72% a preţului final  

Noul preţ de serviciu universal al Enel Energie, funizorul tradiţional al zonei, aplicabil de la 1 ianuarie, este de 1,38 lei/kWh, preţ final, cu toate taxele şi tarifele de reţea incluse. Preţul valabil acum, până la 31 decembrie, era de 0,80 lei/kWh.

Dobrogea (judeţele Constanţa, Tulcea, Ialomiţa şi Călăraşi) – creştere de 71% a preţului final

Noul preţ de serviciu universal al Enel, aplicabil de la 1 ianuarie, este de 1,42 lei/kWh, preţ final, cu toate taxele şi tarifele de reţea incluse. Preţul valabil acum, până la 31 decembrie, era de 0,83 lei/kWh.

Transilvania Nord (judeţele Bihor, Bistriţa-Năsăud, Cluj, Maramureş, Satu Mare, Sălaj) – creştere de 87%  a prețului final

Electrica Furnizare este furnizorul tradiţional de energie electrică pentru clienţii casnici din această zonă. Noul preţ de serviciu universal cu toate tarifele de reţea şi taxe incluse este, de la 1 ianuarie 2022, de 1,5 lei/kWh. Preţul valabil acum, până la 31 decembrie, era de 0,80 lei/kWh.

Oltenia (judeţele Teleorman, Argeş, Olt, Dolj, Gorj şi Mehedinţi) – creştere a preţului final de 89%

CEZ Vânzare este furnizorul tradiţional de energie electrică pentru clienţii casnici din zona Oltenia. Noul preţ de serviciu universal cu toate tarifele de reţea şi taxe incluse este, de la 1 ianuarie 2022  şi până la 1 iulie 2022, de 1,61 lei/kWh. Preţul de serviciu universal este, până la 31 decembrie, de 0,85 lei/kWh.

Transilvania Sud (judeţele Brasov, Alba, Harghita, Covasna, Sibiu, Mures) – creştere de 85% a prețului final

Electrica Furnizare este furnizorul tradiţional de energie electrică pentru clienţii casnici din această zonă. Noul preţ de serviciu universal cu toate tarifele de reţea şi taxe incluse este, de la 1 ianuarie 2022, de 1,5 lei kWh. Preţul valabil acum, până la 31 decembrie, era de 0,81 lei/kWh.

Muntenia Nord (judeţele Brăila, Buzău, Dâmboviţa, Galaţi, Prahova, Vrancea) – creşterea de 84% a prețului final  

Electrica Furnizare este furnizorul tradiţional de energie electrică pentru clienţii casnici din această zonă. Noul preţ de serviciu universal cu toate tarifele de reţea şi taxe incluse este, de la 1 ianuarie 2022, de 1,51 lei/kWh. Preţul valabil acum, până la 31 decembrie, este de 0,82 lei/kWh.

ADVERTISEMENT
Tags: