News

Tarifele de referință pentru polițele RCA au crescut. Cine plătește cel mai mult

Tarifele de referință pentru polițele RCA au crescut, conform ultimelor date.
24.08.2021 | 12:05
Tarifele de referinta pentru politele RCA au crescut Cine plateste cel mai mult
ADVERTISEMENT

Informațiile de la Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) arată că tarifele de referință pentru polițele RCA au crescut.

Tarifele de referință pentru polițele RCA au crescut în luna august

Față de luna martie a acestui an, în august 2021 acestea sunt mai mari pe anumite segmente. Astfel, tarifele de referință în funcţie de vârsta asiguratului şi capacitatea cilindrică a autovehiculului sunt mai mari în august 2021 față de martie 2021.

ADVERTISEMENT

Autoritatea de Supraveghere Financiară face publice aceste tarife în fiecare an, de două ori. Ce trebuie precizat este că acestea nu influențează prețurile din piață.

Mai exact, tarifele pentru RCA sunt doar un indicator care ne-ar putea vorbi despre valoarea acestora din anul 2022.

ADVERTISEMENT

Tarifele publicate nu influențează prețul, pentru că ele sunt stabilite de ceea ce se întâmplă deja pe piață.

Tarifele de referință pentru polițele RCA
Tarifele de referință pentru polițele RCA. Sursa foto: ASF

Iată ce arată datele, în funcție de vârsta șoferilor și de capacitatea cilindrică a mașinii:

ADVERTISEMENT

Pentru categoria 1.801 – 2.000 cmc, în cazul conducătorilor auto sub 30 de ani, tariful de referință este de 1.628 lei, comparativ cu 1.605 lei în martie 2021 și 1.523 lei în aprilie 2020.

Șoferii cu vârsta cuprinsă între 31 – 40 ani au tariful de 1.036 lei, față de 1.031 lei în martie 2021 și 1.035 lei în aprilie 2020.

ADVERTISEMENT

Pentru cei cu vârste cuprinse între 31 și 40 de ani și o capacitate cilindrică de 1.401 – 1.600 cmc tarifele au crescut de la 824 lei în martie 2021 și 832 lei în aprilie 2020, la 831 lei în august 2021.

Ce este polița RCA. Ea este obligatorie pentru toți șoferii

Asigurarea RCA este necesară în caz de accident, iar toți șoferii trebuie să o aibă.

„Asigurarea RCA are un scop bine definit: ca toate persoanele păgubite în urma unui accident provocat de vehiculul pentru care s-a încheiat poliţa să primească în mod obligatoriu despăgubiri pentru daunele suferite.

Obligativitatea încheierii RCA rezultă din necesitatea garantării încasării despăgubirilor cuvenite persoanelor prejudiciate, în timp util, indiferent de situaţia materială a celui care a produs paguba.

Acest sistem de asigurare este obligatoriu în toate ţările de pe continentul european și este valabil în întreaga Uniune Europeană”, a transmis ASF.

Iată ce trebuie să mai știm despre RCA:

„Asigurarea RCA este obligatorie indiferent dacă se încheie sau nu o asigurare facultativă CASCO pentru acelaşi vehicul.

Asigurarea RCA acoperă daunele provocate de un accident produs prin intermediul unui vehicul asigurat RCA, către o parte terță”, conform ASF.

ADVERTISEMENT