News

ANRE crește tarifele energiei electrice de la 1 ianuarie. Când s-ar putea majora facturile consumatorilor

Autoritatea Națională de Reglementare în Energie anunță creșterea tarifelor de transport și distribuție a energiei electrice de la 1 ianuarie. Majorarea ar putea afecta, în primăvară, și facturile consumatorilor.
29.11.2021 | 12:44
ANRE creste tarifele energiei electrice de la 1 ianuarie Cand sar putea majora facturile consumatorilor
ADVERTISEMENT

La începutul acestei luni, ANRE a pus în dezbatere publică un proiect de ordin prin care anunța că tarifele de transport și distribuție ale energiei electrice se modifică de 1 aprilie 2022.

Între timp, se pare că Autoritatea de Reglementare în domeniul Energiei s-a răzgândit. Instituția a pus în dezbatere publică proiectele de ordin cu noile tarife de transport și distribuție a energiei electrice de la 1 ianuarie 2022.

ADVERTISEMENT

ANRE crește tarifele de transport și distribuție a energiei electrice

Ordinul pus în dezbatere de ANRE prevede o majorare a tarifelor medii pentru transportul și distribuția energiei electrice. În consecință, Transelectrica ar majora tariful de transport cu 15%, iar tariful de distribuție la companiile din domeniu urmează să crească în medie cu 10%.

Asta înseamnă că tariful mediu pentru serviciul de transport al energiei electrice va creşte de la 20,55 lei pe MWh la 23,69 lei pe MWh, scrie Economica.net.

ADVERTISEMENT

”Urmare a analizei datelor transmise de operatorii de distribuție concesionari, ANRE a efectuat pentru fiecare operator de distribuţie concesionar, conform prevederilor Metodologiei, calculele prin care s-au stabilit tarifele de distribuţie pentru anul 2022, cu luarea în considerare a veniturilor ţintă iniţiale (calculate pe baza costurilor prognozate reglementate ale serviciului de distribuţie) şi a corecţiilor anuale aferente anului 2020, precum şi a ajustărilor venitului reglementat aferent anului 2022 corespunzătoare costurilor suplimentare estimate pe care operatorii de distribuţie le vor înregistra în anul 2022.

O contribuţie importantă în venitul reglementat aferent anului 2022 o reprezintă costul cu achiziţia energiei electrice pentru acoperirea consumului propriu tehnologic (CPT), care a înregistrat începând cu luna iulie 2021 o creştere semnificativă cauzată de creşterile abrupte de preţ din piaţa de energie electrică” arată ANRE în fundamentarea noilor tarife de distribuție”, anunță ANRE.

ADVERTISEMENT

Cauza principală a majorării tarifului la transport, potrivit ANRE, este creșterea costurilor pentru achiziția electricității necesare funcționării Transelectrica, în urma majorării prețului pe piața energiei electrice. Alte cauze ale majorării propuse sunt costurile cu investițiile și mentenanța.

ANRE mai anunță că ”stabilirea tarifelor pentru anul 2022 mai pot suferi modificări ca urmare a verificărilor şi analizelor consolidate ce urmează a fi efectuate până la aprobarea tarifelor de transport al energiei electrice şi a tarifelor aferente serviciului de sistem”.

ADVERTISEMENT

Când s-ar putea majora facturile consumatorilor

Pe termen scurt, consumatorii casnici nu trebuie să-și facă griji că vor primi facturi mărite de la 1 ianuarie 2022.

În prezent, prețul final la energia electrică, care include și aceste tarife, este plafonat până la 31 martie 2022. La fel se întâmplă și cu tarifele pentru consumatorii noncasnici, care sunt scutiți de la plata tarifelor de rețea, tot până în aprilie.

Așadar, majorările din prezent anunțate de ANRE s-ar putea simți în buzunarele cetățenilor de la 1 aprilie 2022.

ADVERTISEMENT