News

Ţările care au impus restricţii de călătorie românilor. Lista completă cu statele europene care îţi cer teste sau care te bagă în carantină

06.08.2020 | 14:06
Tarile care au impus restrictii de calatorie romanilor Lista completa cu statele europene care iti cer teste sau care te baga in carantina
ADVERTISEMENT

Numărul mare de îmbolnăviri  cu COVID-19  din România a determinat majoritatea statelor europene să impună  restricții de călătorie pentru persoanele care vin din țara noastră astfel că cei care vor să călătorească  peste hotare trebuie  să obțină informații precise legate de măsurile impuse de țara de destinație.

Restricțiile merg de la obligativitatea unui test negativ la coronavirus până la interzicerea completă a accesului pe teritoriul lor.

ADVERTISEMENT

Ministerul Afacerilor Externe a elaborat un ghid pentru  românii care merg în străinătate, ghid ce conține măsurile luate de fiecare țară.

Regulă generală: Testul PCR te scapă de carantină

Astfel, accesul românilor și ai statelor membre UE în Austria este permis doar dacă au un test PCR negativ nu mai vechi de 72 de ore de la data prelevării, atestat printr-un certificat în limba germană sau engleză. ”În lipsa acestuia, persoanele respective și cei cu care locuiesc împreună sunt obligați să se supună, imediat după intrarea în Republica Austria, timp de 10 zile unei izolări la domiciliu sau într-o locație adecvată, ale cărei costuri trebuie suportate de către persoana în cauză, urmând ca, în maxim 48 ore de la intrarea în țară, să fie prezentat autorităților responsabile un test biologic molecular, costurile fiind suportate personal”, precizează MAE.

ADVERTISEMENT

Dacă testul biologic molecular pentru SARS-CoV-2 este negativ, izolarea instituită pe perioada celor 10 zile se suspendă. Minorii până la vârsta de 6 ani împliniți nu sunt obligați să facă testul. Dacă cetățenii străini nu au test făcut și nici nu au dovada unei cazări adecvate, ei nu vor putea intra în Austria.

În data de 1 august 2020, Belgia a modificat condițiile de călătorie pentru persoanele care sosesc din România, incluzând în categoria zonelor roșii unele regiuni din țara noastră: Centru (Alba, Brasov, Covasna, Harghita, Mureș, Sibiu); Sud-Est (Brăila, Buzău, Constanța, Galați, Tulcea, Vrancea); Sud-Muntenia (Arges, Călărași, Dâmbovița, Giurgiu, Ialomița, Prahova, Teleorman); Sud-Vest Oltenia (Dolj, Gorj, Mehedinți, Olt, Vâlcea). Persoanele care vin din aceste zone vor intra automat în autoizolare, iar la intrarea în Belgia vor fi testate.

ADVERTISEMENT

Toate persoanele care vor intra în Belgia sunt obligate să completeze, înainte cu 48 de ore de sosire, indiferent de statut, țara de proveniență, modalitatea de transport, un formular online, Passenger Locator Form, care foate fi accesat AICI. ”Exceptate sunt persoanele care nu călătoresc pe cale aeriană sau navală și care stau mai puțin de 48 de ore în Regatul Belgiei sau care au stat mai puțin de 48 de ore în afara Regatului Belgiei înainte de a se întoarce”, a detaliat Ministerul de Externe.

Pentru accesul în Bosnia-Herțegovina, cetățenilor Uniunii Europene li se solicită un test PCR făcut cu 48 de ore înainte să ajungă la graniță. Pentru tranzit nu se cere test, dar cetățenii UE nu pot înopta pe teritoriul bosniac.

ADVERTISEMENT

Pentru Bulgaria, Ministerul de Externe a elaborat un ghid special de călătorie pentru români. Autoritățile de la Sofia nu a impus restricții speciale pentru România, totuși români care sosesc în Bulgaria din Macedonia de Nord, Serbia, Albania, Bosnia și Herțegovina, Muntenegru, Republica Moldova, Israel și Kuwait trebuie să aibă un test negativ la coronavirus cu 72 de ore înainte de sosirea la granița bulgară. Pentru cei în tranzit, nu se mai aplică această cerință. De asemenea, traficul feroviar româno-bulgar se desfășoară normal, dar cursele aeriene București-Sofia au fost suspendate.

România este singurul stat UE  pe care Cehia l-a pus pe lista roșie.  Românii pot intra pe teritoriul ceh fără a justifica scopul călătoriei (spre deosebire de persoanele din statele terțe, aflate pe lista roșie), însă, imediat după intrare, trebuie să își notifice sosirea, telefonic sau prin alt mijloc de comunicare, Direcției de Sănătate Publică pe raza căreia se află locul de reședință declarat (hotel, locuință) și să se supună, pe cheltuială proprie, testării pentru COVID-19.

De asemenea, toate persoanele care au locuit mai mult de 12 ore, în ultimele 14 zile, pe teritoriul României trebuie să își notifice prezența autorităților sanitare, imediat după intrarea pe teritoriul Republicii Cehia, și să prezinte ulterior Direcției de Sănătate Publică pe raza căreia se află locul de reședință declarat un test molecular privind infecția cu COVID-19”, precizează MAE român.

State interzise românilor: Cipru, Finlanda, țările baltice

Cipru a încadrat România în categoria C, aceea cu risc ridicat, astfel că interzis accesul pe teritoriu cipriot, cu excepția unui număr redus de categorii de persoane: posesori de pașapoarte diplomatice aflați în misiune; oameni de afaceri și de știință care trebuie să călătorească din motive profesionale, specialiști care au un contract de muncă; sportivi care au contracte încheiate cu cluburi din Cipru; cazuri umanitare (de ex: persoane care au membri de familie care au decedat în R. Cipru și doresc să vină la funeralii); pacienții, indiferent de cetățenie, care au primit tratament medical într-un spital/centru medical privat sau public autorizat din Republică, care dovedesc continuitatea acestuia; rudele de gradul întâi ale persoanelor cu domiciliul legal în și / sau care activează economic în Cipru (soț/soție, copii, părinți) în scopul reîntregirii familiei.

Românii pot intra în Danemarca doar dacă au un motiv întemeiat, fără să fie nevoie de un test pentru COVID-19. Lista motivelor care pot fi invocate se află AICI.

Pentru perioada 3-9 august a.c., cetățenii români sunt obligați la autoizolare timp de 14 zile la intrarea în Estonia,  alături de cei din Andorra, Austria, Belgia, Bulgaria, Croația, Cehia, Franța, Luxemburg, Malta, Monaco, Portugalia, România, Spania, Suedia, Elveția, deoarece rata de infectare în aceste state depășește pragul de 16/100.000. Lista este actualizată săptămânal și poate fi accesată pe site-ul Ministerului eston de Externe.

Până pe 11 august, cetățenii români nu pot intra în Finlanda, la acea dată autoritățile de la Helsinki urmând să anunțe dacă prelungesc sau ridică restricțiile la adresa câtorva state UE care nu fac parte din zona Schengen.

MAE a elaborat și pentru Grecia un ghid special de călătorie pentru români. Aceștia trebuie să prezinte un test negativ la coronavirus, pe mostre prelevate cu 72 de ore înainte de sosirea la graniță. ”Testele trebuie efectuate în laboratoare acreditate, iar certificatele trebuie să fie obligatoriu în limba engleză și să conțină numele și prenumele persoanei testate, precum și numărul/seria documentului de călătorie ce va fi prezentat în momentul controlului vamal (pașaport sau carte de identitate)”, precizează Ministerul român de Externe.

Totodată a fost menținută obligația completării Passenger Locator Form, înainte de sosirea la granița greacă, indiferent  de modul de transport. Formularul poate fi completal la adresa https://travel.gov.gr/#/.

Cetățenii români care călătoresc în Irlanda direct din România sau dintr-unul din statele care nu sunt incluse în lista statelor exceptate de la restricțiile de călătorie (Cipru, Estonia, Finlanda, Gibraltar, Grecia, Groenlanda, Italia, Letonia, Lituania, Malta, Monaco, Norvegia, San Marino, Slovacia și Ungaria), sunt obligați să se autoizoleze pentru o perioadă de 14 zile.

Pentru Islanda este nevoie de un test făcut la graniță contra cost, în caz contrar fiind obligatorie autoizolarea timp de 14 zile. În cazul românilor care vor să stea mai mult de 10 zile în Islanda, sunt două testări pentru COVID-19 la sosirea în țară. Prima testare va fi efectuată la punctul de trecere a frontierei. Cea de-a doua testare va fi efectuată gratuit 4 – 6 zile mai târziu la un centru de sănătate. În perioada dintre cele două testări, călătorii trebuie să ia o serie de precauții speciale: să evite grupurile mai mari de 10 persoane și să evite contactele fizice în general.

Din 24 iulie, persoanele care s-au aflat sau au tranzitat teritoriul României în ultimele 14 zile anterioare sosirii în Italia sunt supuse obligației de autoizolare și de supraveghere medicală pentru o perioadă de 14 zile. Românii ”vor trebui să anunțe sosirea pe teritoriul italian Direcției de Sănătate Publică locală și să specifice în detaliu în declarația pe propria răspundere locul în care vor petrece perioada de supraveghere sanitară și izolare la domiciliu, mijlocul de transport privat prin care vor merge la acea adresă și un număr de telefon la care pot fi contactate în această perioadă (inclusiv un număr de telefon mobil).

Românii ajunși în Letonia trebuie să stea la izolare 14 zile, dar măsura expiră astăzi. Autoritățile de la Riga actualizează în fiecare vineri lista restricțiilor, astfel că mâine vor anunța dacă prelungesc restricțiile care vizează persoanele care vin din țara noastră.

În Lituania, accesul nu este permis întrucât România are o rată a îmbolnăvirilor mai mare de 25 la 100.000 de locuitori.

Cetățenii români care călătoresc în Marea Britanie sunt obligați să se autoizoleze pentru o perioadă de 14 zile. Încălcarea dispoziției privind autoizolarea este pedepsită cu amendă de până la 1.000 de lire sterline Înainte de a călători, persoanele vor avea obligația de a indica adresa la care se vor auto-izola și traseul de la frontieră la adresa respectivă, prin completarea unui formular online disponibil pe pagina www.gov.uk/uk-border-control.

Moldova s-a închis pentru toți

Moldova a interzis până pe  31 august 2020 intrarea pe teritoriul său a cetățenilor străini şi apatrizilor, cu următoarele excepții: membri de familie ai cetățenilor Republicii Moldova; persoane care posedă o viză de lungă ședere, un permis de ședere sau un document echivalent permisului de ședere eliberat de autorități; persoane care se deplasează în interes profesional, dovedit prin viză, permis de ședere sau un alt document echivalent; membri ai misiunilor diplomatice şi ai oficiilor consulare acreditate în Republica Moldova, ai organizațiilor/ misiunilor internaționale, precum şi membrii familiilor acestora sau personal care poate asigura ajutor umanitar; persoane în tranzit; persoane care călătoresc din motive de sănătate și umanitare, inclusiv însoțitorul; lucrătorii transfrontalieri;
conducătorii auto şi personalul de deservire a mijloacelor de transport, care efectuează transportarea mărfurilor, echipajele și personalul de deservire ale aeronavelor/ navelor şi brigăzile și personalul de deservire ale garniturilor de tren.

Autoritățile moldovene au  menținute deschise următoarele puncte de trecere a graniței cu România: Sculeni-Sculeni, Albița-Leușeni, Galați-Giurgiulești, Stânca-Costești și Iași-Ungheni.

România se află încă pe ”lista verde” din Muntenegru, a țărilor pentru care nu au fost impuse restricții, însă dacă românii vin dinspre Serbia, trebuie să facă dovada că nu au rămas nici măcar o noapte pe teritoriul sârb dacă vor să evite carantina. ”Recomandăm ferm cetățenilor români ca accesul în Muntenegru să se facă în baza pașaportului valabil, pentru a putea face dovada datelor de intrare/ieșire și să tranziteze Serbia fără opriri”, a precizat MAE.

Norvegia cere românilor să intre în carantină 10 zile după sosire și să aibă acte care să dovedească existența unei adrese la care să stea în perioada de autoizolare.

În Olanda nu este impusă o perioadă de carantină, însă este recomandată ferm de către autorități autoizolarea pe o perioadă de 14 zile. Companiile aeriene trebuie să solicite persoanelor care vin din zone  cu risc ridicat o declarație obligatorie  de sănătate care poate fi accesată AICI.

România este considerată țară de risc în Slovacia, astfel că este necesară efectuarea unui test PCR în a cincea zi de izolare. Dacă testul este negativ, românilor nu li se mai aplică nicio interdicție. Pe de altă parte, tranzitarea Slovaciei este permisă cu condiția să nu  dureze mai mult de 8 ore.

Cetățenii români care intră în Slovenia în scopul șederii (și nu al tranzitului) trebuie să intre în autoizolare timp de 14 zile la hotel sau în altă locație desemnată. Persoanele care nu pot indica o locație pentru efectuarea autoizolării vor fi plasate în carantină instituționalizată.

Restricții dure la vecinii unguri și ucraineni

Pentru accesul în Ucraina, este nevoie de un test PCR negativ făcut cu 48 de ore înainte. În caz contrar, românii vor intra în carantină instituționalizată. Se poate recurge și la autoizolare în cazul în care este achiziționată o cartelă SIM prin care respectiva persoană poate fi monitorizată.

La frontiera cu România sunt deschise următoarele puncte internaționale de trecere a frontierei: Halmeu/Dyakovo, Sighetu Marmației/Solotvino și Siret/Porubne. De asemenea, traficul de mărfuri și persoane a fost redeschis prin punctele de trecere a frontierei: Câmpulung la Tisa/Teresva, Valea Vișeului/Dilove, Plauru/Ismail, Periprava/Velkove, Chilia Veche/Kilia”, arată MAE.

Ungaria a impus măsuri draconice de siguranță împotriva răspândirii epidemiei, unele dintre ele vizând și România care se află pe lista galbenă. Astfel pentru evitarea carantinei sau autoizolării sunt necesare două teste negative la SARS-CoV-2 efectuate în ultimele cinci zile, la o distanță de 48 de ore unul de celălalt sau un certificat care să ateste că persoana s-a îmbolnăvit și vindecat de COVID-19 în ultimele șase luni.

Persoanele care nu vor putea să prezinte aceste documente vor fi examinate medical și dacă vor avea simptome asociate COVID-19 nu  vor fi primiți în Ungaria. Dacă nu au simptome intră în carantină în spital timp de 14 zile sau în izolare la domiciliu, dacă există posibilitatea. În acest din urmă caz vor primi un certificat roșu pe care trebuie să-l afișeze în loc vizibil la intrarea în locuință. În ce privește condițiile de tranzit, acesta nu trebuie să fie mai lung de 24 de ore, iar locurile de oprire/ odihnă sunt menționate explicit de către autorități.

ADVERTISEMENT