News

Ţările care cer pașaport de vaccinare. Actul, indispensabil celor care vor să călătorească

28.01.2021 | 07:00
Tarile care cer pasaport de vaccinare Actul indispensabil celor care vor sa calatoreasca
ADVERTISEMENT

Pașaportul care să ateste vaccinarea împotriva Covid-19 ar putea deveni indispensabil celor care vor să călătorească peste hotare. Presiunile pentru instituirea acestui pașaport sunt imense la nivelul Uniunii Europene, iar o decizie ar putea fi luată în curând.

Deși susținătorii introducerii acestui document sunt numeroși, adversarii au argumente solide pentru a se opune, atât legate de eficiența sa în combaterea pandemiei, cât și în ce privește respectarea drepturilor fundamentale ale cetățenilor europeni.

ADVERTISEMENT

Deocamdată, singura certitudine este că soluția va trebui adoptată la nivelul tuturor țărilor din UE întrucât introducerea unilaterală a cerinței unui documente care să ateste vaccinarea ar contraveni libertății de circulație în interiorul Uniunii Europene.

Pașaportul de vaccinare, propus de țările UE cu interese în turism

Ideea nu este nouă și datează chiar dinaintea izbucnirii pandemiei de Covid-19. Într-un document al Comisiei Europene actualizat în martie 2019 privind foaia de parcurs a politicilor privind vaccinarea în general la nivelul UE, se vorbește de luarea în calcul a unui card/ pașaport comun de vaccinare al cetățenilor UE și care să fie recunoscut în întreaga Uniune. Comisia ar fi urmat să facă o propunere privind forma și modul de utilizarea al acestui document în 2022.

ADVERTISEMENT

Dacă atunci cardul de vaccinare era luat în considerare pentru cetățenii europeni care mergeau sau veneau din țări cu incidență mare a bolilor tropicale, Covid-19 a accelerat discuțiile, iar acum se vorbește inclusiv de necesitatea acestui document în interiorul UE.

Tonul a fost dat de către Grecia, premierul Kyriakos Mitsotakis cerând oficial Comisiei Europene elaborarea cât mai rapidă a unui certificat de vaccinare care să faciliteze circulația persoanelor vaccinate împotriva Covid-19. „Este urgent să cădem de acord asupra modului în care un certificat de vaccinare ar trebui  structurat astfel încât să fie acceptat de toate țările membre”, spunea Mitsotakis în scrisoarea adresată președintelui Comisiei, Ursula von der Leyen.

ADVERTISEMENT

Grecia este susținută în acest demers de către statele din sudul Uniunii Europene, precum Italia, Spania, Cipru sau Malta, ale căror economii depind de turism,  dar și state mai nordice sau raliat acestui demers. Astfel Belgia a spus că va sprijini acest demers atât la nivel european, cât și la nivel global, dacă se va pune problema, potrivit Politico.

Mitsotakis este conștient de obiecțiile care se pot ridica astfel că a precizat că lipsa acestui document nu îi va împiedica pe cetățenii europeni să circule, numai că cei care îl vor avea nu vor mai trebuie să prezinte un test negativ la SARS-CoV-2 sau să stea în carantină. „Persoanele care s-au vaccinat ar trebui să fie libere să călătorească”, a spus premierul Mitsotakis.

ADVERTISEMENT

Propunerea a provocat opoziția altor state europene, în frunte cu Franța care, în mod tradițional, are un segment important de populație refractar la vaccinare. De asemenea, și președintele Klaus Iohannis și-a exprimat temerea că certificatul european de vaccinare ar crea discriminare între cetățeni.

Susținătorii „radicali” ai pașaportului

Până când țările UE se pun de acord, unele state au început să testeze reacțiile privind unele măsuri unilaterale. Ungaria, care a restricționat aproape total accesul străinilor pe teritoriul său, permite încă din septembrie intrarea pe teritoriul național al celor care fac dovada că au avut deja virusul și care s-au vindecat.

Mai mult, autoritățile de la Budapesta au spus că iau în considerare și să condiționeze accesul de o dovadă de vaccinare. Un anunț similar a făcut și Cipru. De asemenea, Danemarca a început să elibereze certificate de vaccinare cetățenilor săi care vor să călătorească în state din afara UE ce ar putea condiționa accesul de un asemenea document. Estonia a început să lucreze la un document electronic propriu care să ateste vaccinarea.

Pașaportul de vaccinare are susținători inclusiv printre oficialii europeni. Maros Sefcovic, vicepreședinte al Comisiei Europene, a spus că vaccinarea ar putea deveni o călătorie pentru călătorie, precum sunt în momentul de față cerințele pentru un test negativ. „Vor fi mai multe opțiuni în ce privește gestionarea călătoriilor. Posibilitatea unui certificat electronic de vaccinare ar putea fi adăugată”, a spus Sefcovic, citat de Voice of America.

Dificultățile instituirii certificatului  de vaccinare

Însă un eventual acord ar trebui să răspundă unei întrebări foarte dificile: care sunt tipurile de vaccin pentru care este acordat acest certificat de vaccinare? Mai ales că deocamdată nu se pune problema în multe țări, inclusiv România, să poți opta pentru un tip de ser cu care să fii imunizat.

O altă problemă a fost ridicată chiar  de către Organizația Mondială a Sănătății care a spus că, deși vaccinurile pot împiedica îmbolnăvirea celor imunizați, nu există dovezi că aceștia nu pot fi transmițători ai bolii.

De asemenea, câteva companii europene de asigurări au precizat, pentru SchengenVisaInfo.com, că dacă va fi introdus pașaportul de vaccinare, ar putea să nu mai asigure tratamentul pentru Covid-19 pentru europenii care se infectează în alte țări decât cea de origine și care nu au acest document..

Dornice să-și reia la capacitate maximă activitatea, și companiile aeriene reunite în International Air Transport Association (IATA) sprijină ideea, iar operatorul aerian australian Qantas chiar a anunțat că intenționează să condiționeze accesul la bordul aeronavelor sale de un document care să certifice vaccinarea.

Deși inițiativa de la nivelul UE a venit din partea statelor ale căror economii depinde mult de veniturile din turism, industria ospitalității reprezentată de World Travel & Tourism Council (WTTC), se opune pașaportului de vaccinare tocmai pentru că nu ar rezolva problema, ci chiar ar agrava-o pentru operatorii economici din domeniu.

Gloria Guevara, președintele WTTC, a afirmat că doar o mică parte a populației globale a fost vaccinată, iar certificatul ar putea restrânge sever călătoriile internaționale. Afectați ar fi în special tinerii și cei de vârsta a doua, care reprezintă majoritatea copleșitoare a turiștilor la nivel mondial și care nu au prioritate la vaccinare întrucât nu intră în categoriile de risc.

Temeri legate de încălcarea drepturilor și libertăților fundamentale

Însă o greutate mult mai mare o au argumentele care vizează drepturile și libertățile cetățenești, existând temerea exprimată de mai multe segmente ale societății civile că documentul care atestă vaccinarea va fi folosit pentru instituirea de facto a două categorii de cetățeni – vaccinații și nevaccinații – cu drepturi diferite.

Un studiu al Universității din Exeter avertizează că există riscul ca statele să folosească la nivel intern acest document pentru a condiționa accesul în spații publice sau private, precum restaurante, biserici sau transport în comun.

Unii oameni ar putea să circule liber – este cazul celor testați negativ sau vaccinați. În schimb, altora nu li se va permite să intre în anumite locuri, printre care biserici, arene sportive și alte zone de adunare (…) Dacă unii oameni nu acces sau nu-și permit testarea sau vaccinare, ei nu vor putea să probeze starea de sănătate și astfel libertățile lor vor fi de facto restricționate”, a spus unul dintre coautorii studiulu, profesorul de drept Ana Beduschi, citată de Euronews.

Mai mult, există temeri că ar putea fi încălcat dreptul la confidențialitatea informațiilor medicale ale fiecărui pacient. Autorități din mai multe state europene din domeniul protecției datelor personale au ridicat aceste obiecții, uneori în contradicție vădită cu guvernele din țările lor, cum este cazul Belgiei.

De alfel, chiar șeful Autorității Europene de Protecție a Datelor, Wojciech Wiewiórowski, și-a exprimat dezacordul afirmând că ideea unui pașaport de vaccinare este una „extremă”. „Chiar și numele mă dezgustă puțin”, a spus Wiewiórowski.

În afara Uniunii Europene, aceste temeri sunt mai puțin accentuate. De exemplu, în Israel, țară care este liderul mondial al campaniei de vaccinare, a fost introdusă o aplicație prin care cei vaccinați pot dovedi acest lucru ca să intre nestingheriți la evenimentele culturale sau sportive sau să evite carantina, dacă circulă peste hotare.

Astfel că există posibilitatea ca UE să introducă de nevoie un asemenea document, nu neapărat pentru uzul în spațiul intracomunitar, cât pentru statele din afara Uniunii care vor solicita pașaportul de vaccinare.

ADVERTISEMENT